Na cesti N. Travnik - Uskoplje nalazi se nekropola stećaka Maculje

Legende i misteriji o "Kamenim svatovima"

storyeditor/2024-03-28/nekropola.jpg
29.03.2024.
u 14:41

Na cesti između Novog Travnika i Gornjeg Vakufa - Uskoplja skrivena je ne samo povijesna već i čarobna priča koja seže duboko u prošlost.

Čarobna priča

Nekropola stećaka Maculje, u narodu poznata kao "Kameni svatovi", predstavlja jednu od najznačajnijih nekropola stećaka u okruženju. Sa svojim 101 stećkom i 16 križeva ovo mjesto očarava svojom jedinstvenom energijom i bogatom kulturnom baštinom. Povjesničari s pravom ističu važnost nekropole Maculje, smatrajući je jednom od najvećih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Njezina posebnost dodatno je naglašena kada je 2016. upisana na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, čime je postala svjetski prepoznatljivo kulturno blago. Međutim, ono što čini ovu nekropolu još fascinantnijom su legende koje je okružuju. Jedna od njih priča o davnom vremenu kada su svatovi krenuli iz udaljenog kraja po nevjestu. Nakon dugog puta odlučili su se odmoriti na mjestu gdje se danas uzdižu stećci. No, taj odmor pretvorio se u vječnu tišinu kada su svatovi, okruženi hladnom studeni s planine, postali kameni spomenici. Legenda kaže da su velike hladnoće i zime koje su uslijedile nakon toga prouzročile iseljavanje stanovništva s ovog područja, ostavljajući za sobom samo priču o "Kamenim svatovima". Druga legenda, također poznata u narodu, govori o sukobu majke i kćeri oko odabira budućeg muža. Kada su svatovi krenuli po nevjestu u ovo mjesto, majka ih je proklela želeći da se pretvore u kamen kako bi se zaustavio taj brak. Njezino prokletstvo postalo je stvarnost, ostavljajući iza sebe tihi svijet legende i misterija. Posjetitelji koji se upute putem do nekropole stećaka Maculje ne samo da će otkriti povijesno blago već će osjetiti i duh prošlosti koji se prenosi s koljena na koljeno.

Bogata povijest

Daleko od gradske vreve, mir vlada kao podsjetnik na bogatu povijest i legende koje su oblikovale ovo područje. Neka vaše putovanje kroz vrijeme počne na ovom čarobnom mjestu koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo i uvid u kulturno nasljeđe BiH, objavili su iz Općine Novi Travnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije