BUDITE OPREZNI

Make-up koji svakodnevno koristite prepun je bakterija – kako ga dezinficirati i održavati čistim?

sminkanje
15.01.2021.
u 21:54

Šminka koju koristimo svaki dan trebala bi biti dezinficirana svakih nekoliko tjedana, posebno ako ste putovali ili bili bolesni

Radimo sve po pitanju toga da održimo naš make-up u dobrom stanju, posebno ako smo za njega izdvojili popriličan novac – pazimo da ne popuca ambalaža i proizvod, da ga ne držimo na suncu i zaštitimo što je više moguće, no, koliko zapravo vodimo brige o higijeni šminke?

Jednako kao što brinemo o svom licu, važno je i da brinemo o tome što stavljamo na lice. Ako već pazimo na sastav proizvoda, što bi svakako trebali, pogotovo ako je riječ o kremama i puderima koji se upijaju na cijelu kožu lica, važno je i da održavamo njegovu čistoću jer se bakterije skupljaju na make up jednako kao i na vašu kožu. Neka od pravila poštujemo još od malih nogu, kada smo prvi put stavili šminku na sebe (da nikada ne dijelimo maskaru ili ruževe s drugima), ali o bakterijama koje se s vremenom skupe u proizvodu – malo se pričalo, piše ljepotaizdravlje.hr.

Šminka koju koristimo svaki dan trebala bi biti dezinficirana svakih nekoliko tjedana, posebno ako ste putovali ili bili bolesni. Također, ako je netko od vaših prijatelja koristio vašu šminku, najbolje je da ju očistite istog trena, kako se bakterije ne bi širile. Praksa koje bi se trebali držati je da ne dijelite svoju šminku i kistove za šminku ni s kim, te da ih dezinficirate redovito. Budući da s alkoholom možete i uništiti puderaste proizvode, prije nego što naučite kako ih pravilo dezinficirati, držite fokus na spužvicama, aplikatorima i kistovima.

Osim što će vam proizvod duže moći biti u funkciji, redovitim dezinficiranjem vodite brigu i o zdravlju vaše kože na kojoj se mogu pojaviti iritacije i zbog nečistog make up-a. Budući da je većina kistova za šminkanje izrađena od sintetičke dlake, dovoljno je da ih perete jednom tjedno i održavate dlačice mekima, ako ste ih koristili samo na sebi.

Kada je u pitanju dezinficiranje šminke, imajte na umu da dezinficiranje iste ne znači da ju možete koristiti duže od navedenog roka trajanja koji stoji na ambalaži. Ako se slučajno niste brinuli na pravilan način o proizvodima, bili su izloženi suncu ili bakterijama, osim roka trajanja postoji još nekoliko načina pomoću kojih možete saznati je li proizvod pokvaren. Proizvodi koji sadrže vosak ili su tekući promijenit će miris, a maskara će se osušiti. Odličan način da vodite brigu o čistoći svoje šminke je da perete ruke prije svakog nanošenja i bacate proizvode kojima je istekao rok trajanja, uz redovitu dezinfekciju. Sve što vam treba je 70% izopropil alkohol i raspršivač što oboje možete kupiti u ljekarnama. 

Ruževi
Kada dezinficirate ruž, sve što trebate učiniti je poprskati ga alkoholom i nježno maramicom obrisati. Također, možete očistiti i ambalažu proizvoda kako bi bili sigurni da je sve čisto. Kada je riječ o olovkama za oči ili usne, prije svakog korištenja bi ju trebali naoštriti, dok uvijač za trepavice poprskate alkoholom, obrišete vaticom i ostavite da odstoji barem 24 sata prije nego što ga opet koristite.

Maskara
Kada je riječ o maskari vjerujemo da iščekujete genijalno rješenje, no jedino koje imamo tu je – bacite ju bolje nego da ju pokušavate dezinficirati. Čak i ako koristite jednokratne aplikatore, bakterije ulaze u ambalažu i nemoguće je očistiti ju, a takva maskara može uzrokovati reakcije na očima, crvenilo, oticanje i svrbež.

Puderasti proizvodi
Ovo su proizvodi koji nam vjerojatno najduže traju, zbog čega i prikupe puno bakterija, no bez brige – čišćenje njih je vrlo jednostavno. Jednostavno lagano skinite prvi sloj proizvoda iz ambalaže i poprskajte vrlo lagano s alkoholom (pazite da raspršivač bude što sitniji). Ostavite proizvod otvoren i pustite da se potpuno osuši.

Tekući i kremasti proizvodi
Prvo pravilo održavanja higijene proizvoda je – nemojte nikada stavljati prste u njih. Koliko god da su vam ruke čiste i dezinficirane, umakanje prstiju u tekuće ili kremaste proizvode može završiti tako da se nakupljaju bakterije i šire se brzinom munje. Uvijek koristite aplikatore koje ćete čistiti ili zamijeniti novima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije