recept

Male krofne: Mekane i preukusne

coolinarika
27.01.2022.
u 17:03

Male krofnice su preukusne, a nisu komplicirane za napraviti. 

Sastojci

530 g brašna
1 vrećica kvasca
1/2 male kašike Prašak za pecivo 
50 g šećera
50 g maslaca
200 ml mljeka
2 jaja plus 1 žumanjce
2 vanilina šećera
1 velika kašika Puding vanilin 
ulje za prženje

Priprema

1. Brašno pomješati sa svim suhim sastojcima i kašikom dobro izmješati. Mljeko i nutet zagrijati da bude mlako pa dodati brašno smjesi kao i jaja i fino umjesiti. Ostaviti da se udvostruči volumen, piše Coolinarika

2. Pripremiti veći pleh ili tablet obložen s kuhinjskom krpom. Tjesto na malo brašna izručiti, kratko izraditi i razviti oko 1,5-2 cm debljine. Vaditi čašom krofne veličine po želji pa ih stavljati na krpu. Pustiti tijesto da miruje 30 minuta.

3. U veću, dublju posudu zagrijati malo više ulja pa smanjiti na srednju vatru ne da bude jaka i pržiti krofne dok ne budu zlatno smeđe boje sa obe strane. Nakon prženja pustiti ih malo da stanu oko 1-3 minute pa ih uvaljivati u šećer. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije