Skupština HNŽ-a usvojila nacrt zakona o Gorskoj službi spašavanja

Marić: Ovo je revolucija za nas, od sada ćemo biti još jači

05.07.2016.
u 08:00

Skupština HNŽ-a na jučerašnjoj sjednici je usvojila nacrt zakona o Gorskoj službi spašavanja u ovoj županiji.

Nakon višemjesečnog rada na stvaranju ovoga akta, jučer su zastupnici dali potporu dokumentu, čime su se stvorili uvjeti da se pokrene daljnja procedura, odnosno donošenje prijedloga zakona o Gorskoj službi spašavanja u HNŽ-u. - Slobodno možemo reći kako je ovo za nas revolucija. Nakon što se godinama borimo održati naš GSS, sada smo u situaciji da su institucije prepoznale naš rad i važnost te se stvaraju zakonodavno-pravi uvjeti za naš rad. To je ogroman iskorak za nas - rekao je prvi čovjek GSS-a u Hercegovini Zdenko Marić. Dodao je kako GSS već odavno nije služba koja se bavi potragama na planinama nego kako se ova služba odaziva na sve pozive u pomoć. - Sudjelujemo u potragama svih vrsta, pomagali smo kada su BiH pogodile poplave. GSS nije više što je bio nekada u prošlosti.

Danas je to služba koja može odgovoriti na sve izazove. A bit ćemo još jači kada naš status bude zakonski definiran - zaključio je Marić. Predlagatelj nacrta ovoga zakona bio je dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Nakon što je akt koji je predložio dobio potporu, Martinović je rekao kako je nužno prepoznati važnost donošenja ovoga zakona. - GSS s ovih prostora je aktivan cijele godine. Ti ljudi podnose veliku žrtvu kako bi odgovorili na sve izazove.

Do sada su spasili stotine života i najmanje što možemo učiniti za njih jest osigurati im zakonodavno-pravni okvir u kojem mogu djelovati.

Nadam se da će u Skupštini HNŽ-a biti dovoljno razuma da u vrlo kratkom roku usvojimo i prijedlog zakona o Gorskoj službi spašavanja u HNŽ-u - poručio je Martinović.

Treba spomenuti kako je jedan dio zastupnika u Skupštini HNŽ-a bio protiv donošenja ovoga nacrta zakona. Uglavnom se radilo o zastupnicima iz Konjica i Jablanice koji tvrde kako GSS treba ostati na razini službe koja spašavanja vrši na području planina. Iz GSS-a su poručili kako su oni davno nadišli takav način rada. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije