dan općine

Mati Buliću nagrada za životno djelo iz rodnog Brotnja

24.05.2019.
u 12:20

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Čitluk, kojom je obilježen 24. svibnja, Dan općine Čitluk i 713. obljetnica prvog poznatog pisanog spomena imena Brotnjo, predsjednik Vijeća Predrag Smoljan i čitlučki načelnik Marin Radišić uručili su najveće općinsko javno priznanje - nagradu Općine Čitluk za životno djelo istaknutom pjevaču, kralju dijaspore Mati Buliću. Rođenom je Brotnjaku nagrada dodijeljena za razvoj hrvatske kulture i glazbene umjetnosti te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk.

Vijenci i svijeće

Završna svečanost počela je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen-križa poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja, a nastavljena svetom misom koju je u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku slavio čitlučki župnik fra Miro Šego. U hotelu Brotnjo održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk. Uz brojne visoke političke dužnosnike i predstavnike iz svih sfera društvenog života, bila su tu i izaslanstva Zagreba, Križevaca i Kutjeva. Svečanom obilježavanju nazočio je i predsjednik HDZ-a BiH BiH dr. Dragan Čović, uz izaslanstvo stranačkih dužnosnika svih razina vlasti. Načelnik Radišić podsjetio je na dosad urađeno u protekloj godini i što se planira raditi u budućnosti te pobrojao važnije infrastrukturne projekte, među kojima i radove na izgradnji sekundarne mreže kanalizacijskih vodova u Međugorju vrijedne više od 800.000 KM, završetak kanalizacije u nekoliko ulica u Međugorju i Bijakovićima, četvrte faze rekonstrukcije vodovodne mreže u Broćanskoj ulici u Čitluku... - Većina navedenih projekata realizirana je u suradnji s višim razinama vlasti. Danas ovdje želim zahvaliti dr. Draganu Čoviću na potpori svim projektima u našoj općini, zahvaljujem predstavnicima državne i federalne vlasti, Vladi HNŽ-a na čelu s dr. Nevenkom Hercegom. Vjerujem da će takva potpora biti i ubuduće - rekao je načelnik Radišić.

- Gospodarstvo je pokretač života i razvoja svakog društva, a ono se u našoj općini najviše temelji na razvoju malog i srednjeg poduzetništva te na hodočasničkom turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji. Lijepo je vidjeti kako naši gospodarstvenici vjeruju da mogu uspješno raditi na ovim prostorima, ulagati u objekte, zapošljavati nove djelatnike. Zajedno moramo stvarati uvjete da mladi ne razmišljaju o odlasku s ovih prostora - kazao je te najavio nove projekte: već započete na rekonstrukciji regionalne ceste R-425a na dionici Tromeđa - Zvirovići dugoj 5,8 km, vrijednosti više od 5 mil. KM, rekonstrukciju distributivnog cjevovoda u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, izgradnju dviju školskih sportskih dvorana OŠ Bijakovići i čitlučke Srednje škole... - Nakon što je papa Franjo odobrio organiziranje hodočašća u Međugorje, za očekivati je povećanje njihova dolaska. Moramo još više raditi na infrastrukturi za bolje uvjete za boravak hodočasnika, a za to će trebati dosta sredstava - rekao je. Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović izrazili su zadovoljstvo postignutim uspjesima u toj općini, ali i uvjerenje da će u idućem razdoblju uz pomoć sredstava viših razina realizirati zacrtane nove projekte kako bi žitelji Brotnja mogli raditi i bolje živjeti u svom kraju, a ne se iz njega iseljavati.

Birane riječi

Osim Mati Buliću za životno djelo, uručena su i javna priznanja Općine Čitluk u znak zahvalnosti za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj i promidžbu ugleda općine Čitluk. Godišnja nagrada Općine uručena je Podrumima Andrija d.o.o. Paoča - Čitluk za iznimno postignuće i doprinos razvoju gospodarstva u općini Čitluk, a zahvalnicu Općine Čitluk dobio je Ivan Grgić za doprinos u promociji šahovske i sportske kulture na području općine Čitluk. Uime nagrađenih na priznanjima biranim je riječima zahvalio Mate Bulić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije