Međugorje: Očekuje se 50 tisuća mladih, najavljen dolazak i oko 400 svećenika

Medjugorje mladifest
Foto Djani
26.07.2023.
u 12:24

Međugorje se ovih dana priprema za 34. po redu Mladifest - pod geslom “Evo majke moje i braće moje” (Mt 12, 49) - koji se održava od 26. do 30. srpnja. Međunarodni festival molitve ove se godine u cijelosti održava u srpnju, a ne u kolovozu kao prijašnjih godina.

Dvadesetak jezika

To je odlučeno zbog održavanja Svjetskog dana mladih u Lisabonu, na kojem će sudjelovati i papa Franjo, a koji će se održati u prvim danima kolovoza, kako bi mladi hodočasnici mogli sudjelovati na oba ova događaja, piše portal Večernjeg lista BiH.

U Međugorju očekuju 50 tisuća mladih iz cijeloga svijeta, a najavljen je dolazak i oko 400 svećenika. Mladi već pristižu iz svih krajeva svijeta, većina ih dolazi u skupinama, a neki su, poput jednog Austrijanca, putovali biciklom više od deset dana. Nije im, kažu s osmijehom na licu, bilo teško i naporno.

Tisuće mladih i ove godine slušat će kateheze i svjedočanstva, moliti, sudjelovati na večernjem molitvenom programu, a stotine tisuća njih neće moći biti u Međugorju krajem srpnja. Da i oni ne budu zakinuti za program Mladifesta s vanjskog oltara crkve sv. Jakova u Međugorju i ove godine pobrinuo se Informativni centar Mir Međugorje, koji je osigurao videoprijenos cjelokupnog programa 34. Međunarodnog molitvenog festivala mladih na dvadesetak jezika.

Jutarnji i poslijepodnevni program Mladifesta s vanjskog oltara crkve sv. Jakova u Međugorju, kao i večernji molitveno-liturgijski program moći ćete, uz hrvatski jezik, pratiti i na brojnim drugim jezicima, a uz kanale Media Mir Medjugorje, koji će sve prenositi, u prijenos Mladifesta uključit će se i brojne druge medijske kuće koje su dobile prava za prijenos, a čiji popis još nije konačan.

- Mladifest se u Međugorju svake godine organizira kao duhovna obnova za mlade iz cijeloga svijeta. Tu je središte krunice, euharistija, klanjanja, ali bit će tu i kateheza, svjedočanstava, ali i poticaja da mladi žive svoj život što bolje mogu - izjavio je za fra Zvonimir Pavičić, župnik župe sv. Jakova u Međugorju. Očekuje se bogat cjelodnevni duhovni program, ali i povećan broj hodočasnika koji se u Međugorje u povodu ovog događaja uvijek vraćaju, piše portal Večernjeg lista BiH.

O promjeni datuma održavanja ovogodišnjeg Mladifesta ranije su za Radiopostaju Mir Međugorje govorili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. - Svi koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze u Međugorje znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. kolovoza. Međutim, ove godine Papa je Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume, od 1. do 6. kolovoza, tako da smo mi odmah morali reagirati i pomaknuti datum održavanja Mladifesta kako ne bi bio u isto vrijeme. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago ako mogu doći i u Međugorje, a isto tako otići i na susret s Papom - kazao je ranije za Radio Mir Međugorje župnik fra Zvonimir Pavičić, objašnjavajući i zašto je Mladifest skraćen za jedan dan.

- Skratili smo ga kako bismo mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja, naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan prije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići navrijeme - kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Trideset i četvrti Mladifest bit će prevođen na oko 20 svjetskih jezika, uključujući kineski, kineski mandarinski, korejski, čak i arapski jezik. Više od 120 mladih volontera iz župe sv. Jakova u Međugorju svojim sudjelovanjem uveličat će ovaj festival mladih.

Ovogodišnji Mladifest održava se pod geslom “Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), a mons. Cavalli objasnio je i značenje retka koji je izabran za temu duhovnih obnova: “To je misao koju donose tri evanđelista: Marko, Luka i Matej. Isusova rodbina, zajedno s Marijom, susreće Isusa dok on propovijeda i čini čudesa. Isus je govorio svojim učenicima, onima koji su ga slušali i oni su mu kazali: ‘Tvoja majka i tvoja braća te traže’. Isus, gledajući učenike i sve one koji su tu bili okupljeni, kaže: ‘Evo moje majke, evo moje braće, evo moje rodbine. Tko god vrši volju Božju, tko god sluša Božju riječ i stavlja je u život, taj je moj brat i moja majka’. Marija je tako živjela. Ona je slušala, razumjela i stavila u život. Tako i mi, ako želimo biti dio Isusove obitelji, moramo slušati, razumjeti i staviti to u život”, objasnio je mons. Cavalli.

Mladifest počinje večernjim molitvenim programom, odnosno molitvom krunice u 18 sati, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja Mladifesta, a onda i sveta misa te klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Drugi dan Mladifesta počinje već u šest sati molitvom krunice na Podbrdu kod Gospina kipa, a jutarnji program s katehezama, molitvama i svjedočanstvima bit će u četvrtak, petak i subotu. Ova tri dana program će se nastaviti u 16 sati svjedočanstvima, nakon kojih slijedi večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova: krunica u 18, a sveta misa u 19 sati, javio je Radio Mir Međugorje.
Procesija pred križem

Nakon svete mise u četvrtak bit će procesija s Gospinim kipom i klanjanje, u petak molitva pred križem sa svijećama, a u subotu klanjanje, poslanje i završetak uz pjesmu. Festival mladih završit će u nedjelju, 30. srpnja, u 5 sati svetom misom na Križevcu, piše portal Večernjeg lista BiH. Međunarodni susret mladih se od 1989. godine održava redovito od 1. do 6. kolovoza. Susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove te nastupe zbora i orkestra sastavljenog kako od domaćih tako i od stranih glazbenika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije