Novi zakon o MIO

Mirovine će se isplaćivati iz proračuna, a visinu mirovine odredit će bodovi

umirovljenici
14.12.2016.
u 07:49

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jučer je usvojio Prijedlog Zakona i miroinsko-invalidskom osiguranju, kojeg još treba usvojiti i Dom naroda Parlamenta FBiH, da bi do kraja godine stupio na snagu. Umirovljenici se nadaju da će im zakonske izmjene poboljšati životni standard, dok je oporba u Parlamentu FBiH pesimistična da će tako nešto zaista i biti, piše Klix.ba.

I dalje je zadržana odredba da se starosna mirovina stječe sa 65 godina ili 40 godina radnog staža, ali je novost što će se mirovina moći ostvariti sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža.

Ključna izmjena je uvođenje tzv. bodovnog sustava koji će budućim umirovljenicima određivati visinu mirovine. 

"Bodovna formula je pravedniji sustav. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu plaću, a koja je u visini prosječne plaće, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti osobni bodovi množe se s općim bodom 13,6. Na taj način osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imat će mirovinu oko 526 KM", kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na predloženi tekst zakona većinom glasova usvojena su tri amandmana koje je predložila Vlada Federacije BiH.

Prvim amandmanom, između ostalih, osobi izabranoj na javnu funkciju, koja za istu ostvaruje novčanu naknadu, omogućava se preračun staža osiguranja prema ostvarenoj naknadi za koju je uplaćen odgovarajući doprinos za MIO.

"Drugi i treći amandman odnose se na preciziranje tumačenja odredbi kojim se regulira prijevremeno umirovljenje za žene i muškarce na način da se propisuje najmanji broj godina i mirovinskog staža potrebnih za ostvarivanje prava za prijevremenu mirovinu", kaže Drljača.

U praksi to znači da novi zakon predviđa sljedeće:

Za muškarce - u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 61 godina i šest mjeseci života i 36 godina staža osiguranja...

Za žene - u 2017. godini 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godina staža osiguranja...

"Svake naredne godine oba uvjeta (godine života i mirovinskog staža) za žene i muškarce se povećavaju za po šest mjeseci", objašnjava ministar Drljača. 

Umirovljenici se nadaju da će im mirovine u budućnosti biti redovite, kada se u roku od dvije godine pređe na sustav trezorskog isplaćivanja mirovina, umjesto dosadašnjeg sustava tako što se MIO zaduživao čak i kod komercijalnih banaka.

Samo u ovog godini Federalni zavod MIO zadužio se više od 200 milijuna KM, kako bi mirovine bile isplaćene na vrijeme.

S druge strane, pooštrene su mjere za dobivanje invalidske mirovine, kao i mjere za osiguranje obiteljske mirovine. Uvedena je i tzv. posmrtnina, koja će se isplaćivati u slučaju smrti.

Ipak, oporbi u FBiH je skeptična i smatraju da će umirovljenici ovim zakonskim izmjenama imati manje mirovine. 

Hoće li umirovljenici poboljšati svoj životni standard i hoće li Vlada FBiH biti u stanju ostvariti sve zakonom zacrtane izmjene, znat ćemo u narednom razdoblju kada se treba vidjeti kako će funkcionirati novi sustav utvrđivanja i isplate mirovina u FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije