kod Donjeg Svilaja

Most koji spaja države, ljude, regiju...

21.06.2021.
u 21:35

Zajednička investicija BiH i RH međudržavni most koji spaja lijevu i desnu obalu Save kod Donjeg Svilaja u općini Odžak doprinijet će prometnom povezivanju dviju susjednih država, ali i regije. Most je u sklopu koridora Vc te spaja jug sa sjeverom, tako da predstavlja najvažniju prometnu kralježnicu BiH, izjavio je tijekom posljednjeg obilaska radova ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović. Most je završen još prošle godine, ali nije profunkcionirao u punom kapacitetu jer još nije izgrađen granični prijelaz s bh. strane. Najave su mjerodavnih kako će do konca srpnja biti završena gradnja tog graničnog prijelazapiše Večernji list BiH.

Grandiozna građevina

Most je grandiozna građevina, kako i dolikuje međudržavnom objektu regionalnog značaja. Dugačak je 660 metara, a širok 29 metara. Sastoji se od dvaju zasebnih objekata (uzvodno i nizvodno), od kojih svaki ima po tri vozna traka. - Međudržavni most Svilaj u sklopu je koridora Vc i ima veliki značaj za građane i gospodarstvo s obiju strana rijeke te osobito za odžački dio Posavske županije. Zahvaljujem na naporima svima koji su sudjelovali u tom projektu regionalnog značaja - ističe predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić.

Radovi prema planu

Na terenu lokacije gradnje graničnog prijelaza na mostu Svilaj brojne su ekipe koje užurbano rade na završetku ovoga značajnoga projekta koji bi trebao predstavljati i dodatni gospodarski impuls posavskom području. Građevinarima na ruku ide i lijepo vrijeme pa su realna očekivanja završetka radova za oko mjesec i pol dana. Riječ o projektu vrijednom ukupno 23,4 milijuna eura, po pola potrebnog iznosa financirale su BiH i RH. Za polovinu troška izgradnje koji snosi Hrvatska osigurano je bespovratno financiranje iz CEF fonda u iznosu od gotovo sedam milijuna eura. Most se nalazi na strateški važnom međunarodnom koridoru Vc, tako da predstavlja i projekt od regionalnog značaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?