mostar

Na dijalizi 30 godina, ali će i ovaj Božić zapjevati bećarac s prijateljima

21.12.2018.
u 18:00

Udruga umirovljenika “Neretva” Mostar darivala je članove pred blagdane, među njima i Blagu Vidačkovića

Udruga umirovljenika “Neretva” Mostar predblagdansko vrijeme tradicionalno obilježava brojnim aktivnostima, među kojima je i posjet jednom od najstarijih ili najpotrebitijih članova. Ove godine povjerenstvo je odlučilo da posjete Blagu Vidačkovića, a simbolični novčani dar od 50 KM uime Udruge predali su mu Mirko Šaravanja i Ante Šunjić. Blago već trideset godina svaki drugi dan odlazi na dijalizu koja je na njemu ostavila brojne tragove. Da nevolja nikada ne dolazi sama, govori i to da je Blagina supruga još prije dvadeset godina oboljela od karcinoma, prošla zračenja, a borba s bolešću i danas traje. Blago i Anđa djece nemaju, a o njima, kaže, brine se Marina. Marina je žena koja ih svakodnevno obiđe i pomogne im u kući što treba na čemu su joj, kaže, neizmjerno zahvalni.

Bolest supružnika

- Na dijalizi sam 30 godina, supruga mi boluje od raka 20 godina, ovo je život bez života, živjeti se mora, ali teško je. Od nas dvoje da je barem jedno zdravo, bilo bi lakše. Rodbina koju imamo je daleko, ali prijatelji dođu, posjete nas, pomognu kad i koliko mogu. Ja sam uvijek bio veseljak i imao mnogo prijatelja i još uvijek se ne dam, ali mi je najgore za ženu. Dugo se liječila u Splitu. A što se tiče mene i svih mojih prijatelja koji su na dijalizi, to vam je život bez života. Bolje bi bilo da me nema. Mislim da ovoliko godina koliko sam ja proveo na dijalizi nije proveo nitko. Na tome što sam još uvijek živ mogu zahvaliti osoblju mostarske dijalize, u prvome redu, sestrama, ali i doktorima. Da su, dao Bog, svugdje u BiH sestre i doktori kao na dijalizi u SKB-u Mostar. Ti ljudi nas doživljavaju kao svoju obitelj, a to puno znači i održava nas na životu - priča nam suznih očiju Blago. Upitali smo ga kako će on i supruga provesti Božić.

- Nadam se da će nam i ovaj Božić netko doći. Obično dođu djeca supruzina brata pa zapalimo svijeće. Ja sam se uvijek veselio Božiću, veselim se i dan-danas. Pripremit ću sve za ovaj blagdan koliko mogu, kako je i red. Uvijek sam volio pjesmu i veselje pa i dan-danas. Pa tako, ako mi itko dođe, a vjerujem da hoće, ja ću i na ovaj Božić zapjevati bećarac kao nekad - kaže Blago.

Darovi za 155 umirovljenika

Udruga svakog katoličkog Božića, Uskrsa, ali i za blagdane svojih članova drugih vjeroispovijesti svake godine pripremi prigodne darove. Tako je ovog Božića za darove najpotrebitijim članovima osigurano 2600 KM te 25 prigodnih paketa. - Osigurali smo po 20 KM za naših 130 članova, u prvome redu najpotrebitijih, ali i ostalih koji su se posljednjih nekoliko dana prijavili u prostorije udruge. Uz to, podijelili smo 25 paketa vrijednosti oko 25 KM, a koje smo osigurali preko Misije bez granica, tako da nitko tko je zatražio pomoć od nas nije ostao uskraćen - kazao nam je Stojan Livaja, predsjednik Upravnog odbora Udruge umirovljenika “Neretva” iz Mostara. Osim prigodnog darivanja, Udruga je i ove godine organizirala božićni domjenak za članove. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?