Mons. Luka Tunjić

Na donatorskoj večeri bilo 200 uzvanika, od toga 115 iz HDZ-a BiH, većina uplatila po 500 KM

donatorska
VL FOTO
28.04.2014.
u 09:12

Na donatorskom skupu u Sarajevu 5. travnja objavljena je informacija da je tijekom večeri i nekoliko dana prije prikupljeno oko 100.000 KM

I podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II., koji se borio za mir, pravednost, jednakopravnost i istinoljubivost iskorišteno je od pojedinaca i medija u BiH za stranačka razračunavanja i simpatije te su na ovaj način već započeli predizbornu kampanju.

- Nemjerljiva je šteta što se ovako plemenit projekt želi pretvoriti u političke manipulacije, međustranačka prepucavanja i ima osobno - profiterske motive - naveo je mons. Luka Tunjić, član Organizacijskog odbora i generalni vikar Vrbosanske nadbiskupije, u reagiranju na netočno iznesene podatke s donatorske večere koja je nedavno održana u Sarajevu za prikupljanje pomoći u izgradnji spomenika papi Ivanu Pavlu II. koji će prekosutra biti postavljen ispred sarajevske katedrale.

- U medijima je iznesena informacija kako je HDZ BiH uplatio 20.000,00 KM, ali stvarno stanje stoji sasvim drukčije - navodi mons. Tunjić. Prema dosadašnjim uplatama, koje ima ekonomat Nadbiskupije i HKD Napredak, HDZ BiH je, što pojedinci, što nositelji pojedinih dužnosti, od općinske do državne razine, uplatio skoro dvostruko više od napisanog. Osim nositelja vlasti dužnosnika HDZ-a BiH, dvadesetak njihovih članova je i osobno uplatilo svoj doprinos - kazao je mons. Tunjić.

Netočni podatci

- Ako je “pouzdani” izvor dao medijima selektivne informacije o uplatama, onda je trebao i objasniti kako je uopće došlo do uključivanja predstavnika HDZ BiH u donatorsku večer. Onda biste zaključili da tu nema mjesta senzacionalizmu ni iščuđavanju i etiketiranju tko je koliko uplatio. Naime, kada su predstavnici HDZ-a BiH čuli za donatorsku večeru, organizirali su se na način da njihovi članovi i dužnosnici različitih služba, od općinskih do državnih, uplate otprilike 500,00 KM po stolici. Što su, kad se zbroji njihov doprinos, pojedinačni i institucija kojima su na čelu, skoro i ispoštovali - objasnio je mons. Tunjić. I broj osoba na donatorskoj večeri netočno je iznesen u javnosti. - Organizatori donatorske večere, Vrhbosanska nadbiskupija i HKD Napredak, prvo su bili rezervirali u hotelu Europa 300 mjesta. A onda su slijedile prijave. Do predzadnji dan je bilo prijavljeno 70 osoba. HDZ BiH je imenom i prezimenom prijavio 115 osoba, tako da smo u hotelu rezervirali 250 mjesta, računajući na naše navike prijavljivanja i dolaska u zadnji trenutak. Budući da je jedan dio restorana bio poluprazan, a na galeriji restorana, koja je također bila predviđena za večeru, nije bio nitko, sa sigurnošću se može reći da je na večeri bilo do 200 osoba.

Među gostima koji su bili na donatorskoj večeri spomenuti su u medijima imenom i prezimenom gosp. Željko Komšić i gosp. Zlatko Lagumdžija. Možda su ih “pouzdani” izvori pojedinih medija koji su objavili ove podatke vidjeli, ali mi koji smo bili na večeri ih nismo vidjeli - objašnjava mons. Tunjić.

Uplata sredstava

- Službene podatke o uplaćenim sredstvima, ono što je pristiglo izravno na donatorskoj večeri i poslije večere, bilo da je uplaćeno preko banke, u formi donesenih odluka, ali još (ne)uplaćenih sredstava, te što je uplaćeno u ekonomat Nadbiskupije i HKD Napredak, a za postavljanje spomenika papi Ivanu Pavlu II., ima ekonomat Nadbiskupije i predsjednik HKD Napredak - kazao je mons. Luka Tunjić. - Važno je napomenuti da postoji samo jedan žiro-račun na koji se uplaćuju sredstva za postavljanje spomenika i da odluke o uplati ekonomat Vrhbosanske nadbiskupije i služba HKD Napredak po primitku odmah razmjenjuju - napominje mons. Tunić dodavši da možda “službeni i pouzdani” izvor, koji su pojedini mediji naveli, ima informacije koje ekonomat Nadbiskupije nema. - Možda su Vlada Federacije BiH i Vlada Sarajevske županije obećali naznačena sredstva, ali na žiro-račun još ništa nije uplaćeno, niti postoje službene odluke o uplati, barem ne u ekonomatu Nadbiskupije. Možda je i HDZ 1990. obećao rečeni iznos, ali uplaćeno je do sada znatno manje. Njihove dobre volje i stvarno uplaćena sredstva ne umanjuju našu zahvalu - navodi mons. Tunjić. - Ako su odluke spomenutih vlada donesene i uplate izvršene, onda molimo da nam se dostave kako bismo kompletirali popis donatora. Nije jasno zbog čega su pojedini mediji na ovakav način selektirali donatore, jer ima još donatora koji su dali po 5000,00 KM, ali nisu spomenuti?!, navodi se u reagiranju.

Nepojavljivanje pojedinih

- Ako se već htjelo pisati o donatorskoj večeri, onda je bilo korisnije napraviti kvalitetnu i argumentiranu analizu, zbog čega se nisu odazvali predstavnici drugih stranaka, organizacija i institucija jer je poslano više od 500 pozivnica. Uočljivo je bilo njihovo nepojavljivanje, a onima koji su se odazvali i uplatili određeni iznos, bez obzira koliko, ipak je to dar, treba zahvaliti na odzivu i potpori. Onako kako su pojedini mediji objavili stječe se dojam da je njima najvažniji onaj tko dadne najviše. “Udovičina novčića”, s kojim se obnovila i obnavlja naša nadbiskupija, u tim tekstovima nema ni u primisli. Takav pristup vrijeđa one koji su dali manje iznose.

Koristim prigodu zahvaliti svima koji su uplatili i jednu marku i koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta i ispričati se svima koji su se osjetili zaboravljenim i uvrijeđenim zbog selektivnog objavljivanja uplata. Korektnije je bilo da su ti mediji kad već posjeduju listu uplata, kako su naveli, cjelovitu je objavili pa neka čitatelji sami zbrajaju i vide koliko je tko uplatio - kazao je mons. Luka Tunjić, član Organizacijskog odbora i generalni vikar Vrbosanske nadbiskupije.

Komentara 5

L6
luka 67
18:24 28.04.2014.

to je kap u moru u odnosu koliko su uzeli od države...

Džoo
21:15 28.04.2014.

Jesu ovi iz HDZ-a najednom postali velikodušni.Desi si se to svake 3-4 godine,kratko traje ali zato gospoda naredne 4 godine puni svoje džepove.Očigledno im je potrebna šutnja crkve pred iduće izbore.

Avatar ivek
ivek
19:41 28.04.2014.

narod nema sto da jede a oni bacaju lovu u gluposti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije