Alpinističko vježbalište

Na stijenama Muleža nekada davno vezali su se brodovi

storyeditor/2022-12-04/ALPINISTIMULEZ03_SAT_BIH_281122.jpg
05.12.2022.
u 15:41

Na gorju kod Sanskoga Mosta organizirana je alpinistička obuka za planinare

Na gorju Mulež, udaljenom dvadesetak kilometara od Sanskoga Mosta, proteklog vikenda organizirana je alpinistička obuka za članove istoimenoga planinarskog društva iz Sanskoga Mosta, a edukatori sanskim planinarima bili su proslavljeni bosanskohercegovački alpinist Edin Durmo i njegov sin Irijan, također poznati alpinist, piše Večernji list BiH.

Alpinističko vježbalište

U sklopu ove izobrazbe uspostavljeno je alpinističko vježbalište koje će ubuduće služiti potrebama sanskih, ali i drugih planinara. Ovom prigodom polaznici edukacije naučili su osnove alpinizma, poput rukovanja alpinističkom opremom, tehnikama penjanja i osiguravanja na visokim stijenama, kretanja opasnim terenima i drugo.

- Ovo je temeljni tečaj iz alpinizma i potrebno je da u svakom planinarskom društvu postoji bar nekoliko članova koji posjeduju alpinističko znanje. U visokom gorju ono može biti samo od koristi jer ćete se tamo susresti sa situacijama i izazovima u kojima su takve vještine potrebne, a nekad mogu spasiti i nečiji život - kaže Durmo.

Predsjednik Muleža Samir Šadić kaže kako već u sljedećoj godini planiraju izgraditi viseći most i ferate na stjenovitim dijelovima planine i oko toga su već poduzete određene aktivnosti. Ovi sadržaji značajno bi unaprijedili planinarstvo i alpinizam te na planinu Mulež privukli brojne posjetitelje - kaže Šadić.

- S obzirom na to da će ove sadržaje posjećivati veliki broj planinara, realno je očekivati da dođe do nepredviđenih situacija kad je nužna alpinistička vještina. Obuka o osnovama alpinizma iznimno je značajna i daje dodatnu sigurnost, vještinu i znanje svima koji se žele ozbiljno baviti planinarstvom i penju se na visoke planine - istaknuo je Šadić.

Ovom prilikom Durmo je naglasio kako planina Mulež ima ogromne potencijale kad je riječ o razvoju planinarstva, ali i alpinizma. - Mislim da je ovo jedno od ljepših gorja u BiH koje posjeduje brojne resurse, a posebice su dojmljivi ovi stjenoviti predjeli koji mogu biti izazov i spretnijim alpinistima - istaknuo je Durmo.

U ljepoti bajkovitoga gorja Mulež u posljednje vrijeme uživa sve više građana Sanskoga Mosta i Ključa, ali i drugih gradova. Mnogo je rekreativaca i planinara koji otkrivanju bogatstvo prirode koja ih okružuje. To je malo gorje na oko tisuću metara nadmorske visine, koje se s istočne strane nadvija nad kanjon Sane i njezinu prostranu dolinu. Padine Muleža obiluju bjelogoričnom šumom koja je mjestimično prošarana nitima zelenih četinjača, dok se u podnožju prostiru prostrani bogati pašnjaci. Većina planinarskih izleta kreće iz sela Podovi, koje se nalazi u podnožju planine, a do vrha je potrebno između šest i osam sati, ovisno o tempu kretanja. Svakako, jedan od najatraktivnijih dijelova planine je Vidikovac, mala visoravan s koje se pruža prekrasan pogled na dolinu Sane i plavičaste visove Grmeča.

Brojne legende

Postoji i nekoliko zahtjevnih staza koje se preporučuje samo iskusnim planinarima, a vode preko stjenovitoga grebena, sve do Velikog Diviča, koji je najviši vrh Muleža, visok točno 1013 metara.

Ova planina krije šaroliko bogatstvo flore i faune, a lovci je posjećuju zbog raznolikosti životinjskoga svijeta. O Muležu se stoljećima pričaju brojne legende u narodu ovog kraja, što još više doprinosi njegovoj tajanstvenosti. Jedna od njih kaže kako se na stjenovitim grebenima, utisnutim u stijene, nalaze željezni okovi koji su u davna vremena služili za vezivanje brodova. Prema toj legendi, cijelo je ovo područje nekad bilo prekriveno morem. U prilog tomu ide iskopano kamenje u kojem su pronađene fosilizirane školjke i pužići. Vrhovi Muleža i okolna gorja predstavljali su otoke na kojima su živjeli divovi. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?