Temperaturne oscilacije mostarskim liječnicima donijele pune ruke posla

Najčešće se javljaju zbog viroze, dehidracije, povišenog tlaka...

pacijent
29.07.2017.
u 08:26

Zbog naglih promjena vremena i velikih oscilacija temperature, tlaka i vlage u zraku, koje su posljednjih nekoliko dana zahvatile BiH, povećan je broj pacijenata u mostarskom Domu zdravlja, piše Večernji list BiH. Veći je broj onih koji su zbog povišenog krvnog tlaka, vrtoglavice, nesanice i glavobolje potražili pomoć liječnika.

Slabost, viroze...

Ines Popovac, glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja, rekla je kako su liječnici u Odjelu hitne medicinske pomoći tijekom posljednjih nekoliko dana imali nešto veći broj intervencija. - Pacijenti su se najviše žalili na dijareju, opću slabost te povišenu tjelesnu temperaturu. Većinom je riječ o mlađoj populaciji, djeci, ali i pripadnicima zrele životne dobi. Uzroci tih tegoba su visoke temperature, ali i nagle promjene vremena koje su uobičajene za ovo doba godine, međutim, nose i svoje negativne posljedice u smislu kvarenja hrane i pojave većeg broja bakterija - kazala je Popovac. Iz Odjela obiteljske medicine s patronažom ističu kako je frekvencija pacijenata također povećana u posljednjem vremenskom razdoblju te da se pacijenti većinom žale na dijareju, viroze i crijevne infekcije. Zahvaćena populacija su većinom djeca i starije osobe. Dodaju kako do sada nije bilo zabilježeno ozbiljnijih bakterijskih infekcija, kao što je trovanje salmonelom. Iz Odjela za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i male djece navode kako nisu imali povećanu frekvenciju pacijenata u proteklom razdoblju, osim one uobičajene za ovo doba godine. - Pacijenti se ne pridržavaju liječničkih savjeta i smatramo kako je to najčešći uzrok povećanog broja intervencija - dodaje Popovac. Osim većeg broja pacijenata koji dolaze obiteljskom liječniku, Popovac je kazala kako je povećan broj i terenskih intervencija. - U Mostaru boravi i dosta turista, što je karakteristično za ovo doba godine i zahvaljujući globalnoj ekspanziji turizma, pa i to utječe na povećan broj intervencija. Također je povećana frekvencija prometa, pa su time i češće prometne nesreće, što zahtjeva više terenskog rada, odnosno intervencija hitne medicinske pomoći - kaže Popovac.

Preporuke liječnika

Iz mostarskog Doma zdravlja pozivaju građane da poštuju savjete za zaštitu od visokih temperatura koje su prognozirane za iduće dane. Kao zaštitu od ljetnih vrućina liječnici preporučuju izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svjetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tekućine - vode i prirodnih sokova. Kako bi se izbjeglo prekomjerni gubitak tekućine znojenjem, potrebno je unositi više tekućine, uključujući i mineralnu vodu jer sadrži elektrolite. Upozorenja dolaze sa svih strana kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti tijekom ljeta. Iz ZZJZ FBiH preporučuju da se građani ne izlažu suncu od 10 do 18 sati bez potrebe te da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije