Karta opijata

Najzastupljeniji tip narkotika u BiH je opijum, koristi ga 90 posto ovisnika

02.12.2015.
u 07:00

Prema objavljenim kartama, u BiH je na milijun stanovnika 770 liječenih ovisnika što i nije tako loš prosjek ako se uzme u obzir stanje u cijeloj Europi

Nedavno su se na portalima pojavile mape koje su plod istraživačkog rada u domeni droga i opijata, promatrano po zemljama svijeta, piše Večernji list BiH. Sačinjene su tri precizne mape s podacima koji su opijati najkorišteniji u pojedinim zemljama, koliko je liječenih ovisnika na milijun stanovnika kao i koliko je preminulih od droga i opojnih sredstava, također promatrano na milijun stanovnika svake pojedinačne zemlje.

Kad je riječ o drogama, u BiH su opijati i opijum najkorišteniji i to s ukupnim udjelom od 90 posto. Slično stanje je i u regiji, jedino je kokain najzastupljeniji u Španjolskoj.

Prema objavljenim kartama, u BiH na milijun stanovnika je 770 liječenih ovisnika, što i nije tako loš prosjek ako se uzme u obzir stanje u cijeloj Europi. Primjerice, u susjednoj i manjoj Crnoj Gori taj broj iznosi 1306 ovisnika na milijun stanovnika.

Na trećoj karti možemo vidjeti kako su u BiH 0,4 predozirane osobe na milijun stanovnika, što je najbolji prosjek u Europi. Ilustracije radi, u susjednoj Crnoj Gori je taj broj 14,3, a u susjednoj Republici Hrvatskoj čak 55 umrlih od korištenja droga i opijata.

Najgore stanje je u baltičkoj Estoniji gdje ova pošast odnese 136,7 života na milijun stanovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije