U Općini nastavljaju projekt vodovoda, vode brigu o demografiji, ali i umrlima

Naknada za novorođenu djecu u Domaljevcu povećana na 2000 KM

storyeditor/2024-03-14/domaljevac01.jpg
15.03.2024.
u 15:01

Naknada za novorođenu djecu u najmanjoj općini Posavske županije Domaljevac-Šamac povećana je na 2000 KM, izvijestio je zastupnike načelnik Stjepan Piljić na sjednici Općinskoga vijeća Domaljevac-Šamac koja je održana po žurnom postupku. Podsjećamo, ta je jednokratna naknada dosad iznosila 1500 KM, piše Večernji list BiH. Pozitivna demografska mjera dobro će doći mladim obiteljima u općini iz koje je do sada već polovina žitelja drugi dom našla u zemljama Zapada, osobito u Njemačkoj. Načelnik Piljić je vijećnike izvijestio i o ostalim najvažnijim urađenim poslovima između dvaju zasjedanja.

Kamere na deponiju

Jedan od problema ugodnijeg življenja u toj posavskoj općini svakako je rješavanje problema deponija u Brvniku, no ovaj put zbog nemarnih građana koji, unatoč određenom prostoru na tromeđi triju općina, otpad ostavljaju uz cestu. Već nebrojeno puta općinske su službe uređivale taj prostor, prikupljale otpad ostavljen uz cestu sve do ulaza u deponij, postavljale oznake upozorenja, no ekološka svijest kod nekih mještana općine nikako da proradi. Upravo zato na lokaciji deponija otpada u Brvniku postavljene su kamere koje će omogućiti videonadzor šireg područja, objašnjavaju iz općinske uprave. Planira se postaviti dopunu još jednom kamerom kako bi se, prije svega, preventivno djelovalo na pojedince koji neodgovorno odlažu otpad na neprimjerenim mjestima, kao i one koji pale smeće na deponiju, što se nekontroliranim širenjem može pretvoriti u požar.

- Na zahtjev Općine Domaljevac-Šamac izrađen je glavni projekt rekonstrukcije kapele u groblju u Grebnicama. Na inicijativu građana Grebnica, glavni cilj projekta je prilagoditi kapelu u Grebnicama za potrebe mrtvačnice, osiguravajući dostojanstveno i adekvatno okruženje za obavljanje pogrebnih ceremonija, istodobno poštujući povijesni i kulturni značaj tog objekta. Završeno je ravnanje poljskih cesta, što predstavlja važan korak u poboljšanju infrastrukture potrebne za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti te se u idućem razdoblju planira nasipanje poljskih cesta - izvijestio je načelnik Piljić.

U Općini su potpisani i ugovori sa sportskim klubovima, a na temelju javnog poziva u skladu s programom utroška i proračunom klubovima je dodijeljeno ukupno 64.500 KM za ovu proračunsku godinu. Završeni su također radovi 1. faze na sanaciji zgrade na Carinskom terminalu Domaljevac-Šamac. Sanacija se odnosila na problem pucanja i propadanja gornje ploče u zgradi, a nakon sanacije, poslovni prostor koji se nalazi u prizemlju iznajmljen je te može početi s radom.

Prekogranična suradnja

Jedan od stalnih prioriteta te posavske općine je širenje vodovodne mreže. Završeni su radovi na izgradnji primarne vodovodne mreže u Ulici Matije Gubca, a JP Vodokom radi na proširenju sekundarnih dijelova vodovoda u odvojku u Ulici 104. brigade HVO-a. Također, u procesu su javnih nabava za nastavak proširenja vodovodne mreže u Baziku i Grebnicama, tvrtka Roading d. o. o. je preko e-aukcija prošla na natječaju, a u tijeku je rok za žalbu. U općinskoj upravi smatraju iznimno važnim projekte prekogranične suradnje. Prijavljuju se na Javne pozive, što je ove godine rezultiralo kroz program prekogranične suradnje s Općinom Bogdanovci projektom 2. faze uređenja dvorišta s izgradnjom nadstrešnice za vozila Doma zdravlja Domaljevac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?