Nakon konstituiranja Doma naroda

Nametanje drugima predstavnika u vlasti vraća se stranci SDA poput bumeranga

19.01.2023.
u 15:24

Klub Srba još uvijek nije predložio svog kandidata za Predsjedništvo FBiH, a nakon što to učini, u oba doma Parlamenta FBiH glasovat će se o zajedničkoj listi triju kandidata

Prvi put otkako postoji Federacija BiH u rukovodstvu obaju domova Parlamenta Federacije BiH neće biti ni jednog predstavnika SDA, piše Večernji list BiH.

Odgovor argumentima

Nakon što je nova parlamentarna većina na razini Federacije BiH - HDZ BiH i stranke “osmorke” izabrala novo rukovodstvo Zastupničkog doma na sjednici početkom prosinca prošle godine, nove čelnike dobio je i Dom naroda. Ni u rukovodstvu ovoga doma nema predstavnika SDA iako ta stranka ima najviše - 11 izaslanika u Klubu Bošnjaka, a s jednim izaslanikom iz DF-a, koji joj je partner, još jednu - 12. ruku u Klubu. To, međutim, nije bilo dovoljno da njihova kandidatkinja za dopredsjedateljicu Doma naroda Aida Obuća iz Bosansko-podrinjske županije dobije dovoljan broj glasova. Za Obuću je glasovalo 25 izaslanika, dok je Izen Hajdarević (NiP), kojeg je za dopredsjedatelja predložio izaslanik Nezim Alagić, dobio potporu 50 izaslanika. Rukovodstvo Doma naroda tako će činiti Tomislav Martinović (HDZ BiH), kao predsjedatelj Doma, te Slađan Ilić (SDP) i Izen Hajdarević (NiP), kao dopredsjedatelji. Martinovića je za predsjedatelja Doma naroda s jednoglasnom potporom predložio Klub Hrvata, a Slađana Ilića Klub izaslanika iz reda srpskog naroda. Izbor rukovodstva Doma naroda izazvao je žestoku raspravu koju su inicirali izaslanici SDA. - Ovo je presedan jer suspendirana je volja Kluba Bošnjaka u kojoj SDA ima većinu. Dobro je jer su to učinili i predstavnici HDZ-a BiH koji stalno pričaju o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju - prozvao je izaslanike HDZ-a BiH Haris Zahiragić, izaslanik SDA. Replicirao mu je Damir Džeba (HDZ BiH), predsjednik Kluba Hrvata. - Izaslanici Kluba Hrvata bili su većinom suzdržani, a neki su glasovali i za prijedlog Kluba Bošnjaka i kandidatkinju SDA. Na optužbe o legitimnom predstavljanju stranci SDA mogu odgovoriti samo s dvije riječi - Alijansa i “platforma”. Ako im nešto i dalje nije jasno, neka se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Komšić obrati Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH - poručio je Džeba aludirajući na još jedan primjer nametanja predstavnika u vlasti u kojemu je sudjelovao SDA. I iz Kluba srpskog naroda stigao je odgovor na “nepoštivanje” volje Bošnjaka koji, prema Zahiragiću, može predstavljati jedino SDA. Igor Stojanović (SDP BiH), predsjednik Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, podsjetio je da su izaslanici u Klubu Bošnjaka za predsjednika Kluba svojedobno podržali Dragu Puzigaću iz SNSD-a iako je većina u Klubu Srba imala drugi prijedlog. I drugi dio rasprave koji su pokrenuli izaslanici SDA bio je na tragu legitimnog predstavljanja i osporavanja predstavljanja volje bošnjačkoga naroda izaslanicima stranaka “osmorke”. SDA se, očito je, nametanje predstavnika u vlasti drugima, ponajprije Hrvatima, vratilo poput bumeranga te danas pričaju i zagovaraju načela koja su donedavno negirali. Među ostalim, i načelo legitimnog predstavljanja. Zanimljivo je da to načelo nisu spomenuli jedino u slučaju izbora izaslanika u Klub ostalih u kojemu ni u ovom mandatu nema ni jednog izaslanika iz reda nacionalnih manjina.

Jednoglasno za Bradaru

Izbor rukovodstva Doma naroda u kojem neće biti predstavnika SDA potvrdio je da koalicija HDZ-a BiH i stranaka “osmorke” u Federaciji BiH funkcionira. No, jasno je i da SDA neće odustati od svojega prijedloga za dopredsjednika Federacije BiH jer za to, prema nametnutim izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, imaju potrebnih 11 ruku u Klubu Bošnjaka. Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda potvrdili su da će njihov kandidat biti ratni general Armije RBiH i bivši načelnik Novog Travnika Refik Lendo, čiju je kandidaturu podržalo 13 izaslanika u Klubu Bošnjaka, 11 iz SDA, jedan iz DF-a te izaslanik PDA Senad Alić. Za razliku od Lendine kandidature, koja je dobila tek dva potpisa više od potrebnih 11, kandidaturu Lidije Bradara za predsjednicu FBiH jednoglasno je podržao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji čine izaslanici iz osam političkih stranaka. Klub Srba još uvijek nije predložio svojega kandidata za Predsjedništvo FBiH, a nakon što to učini u oba doma Parlamenta FBiH, glasovat će se o zajedničkoj listi triju kandidata koji, ako dobiju potporu većine, imenuju novu Vladu Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije