Porezna uprava FBiH

Namjerava se povećati porez na ugovore o djelu

01.03.2016.
u 07:00

Poslodavci u FBiH mogli bi biti dodatno opterećeni zbog pokušaja vlasti da osigura dadatni novac za proračun povećanjem poreza na ugovore o djelu. Porezna uprava FBiH podnijela je inicijativu za povećanje poreza na ugovore o djelu sa sadašnjih 20 na 31 posto, izvijestila je Hayat TV. To bi rezultiralo povećanjem javnog prihoda za više od 26 milijuna KM, povećala bi se porezna baza i spriječile zloupotrebe, navode iz Uprave. Poslodavci, međutim, smatraju da se praksa neprijavljivanja radnika potpisivanjem ugovora o djelu može urediti ako bi se pronašla zakonska rješenja koja poslodavcima neće otežavati situaciju visinom raznih nameta, već će ih stimulirati da radnike prijavljuju.

No, sve što je dosadašnja Vlada uradila bilo je samo otežavanje građanima i gospodarstvenicima, istaknuo je bivši direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić. - Ako poslodavcu ne smanjujete opterećenje, nego mu povećavate, a pritom mu još ne dopuštate da pod povoljnijom stopom angažira osobe za one poslove za koje mu ne treba zaposlenik puno radno vrijeme, nego obračunavate sva opterećenja, onda ova mjera ni u kojem slučaju nije pozitivna, kazao je Bakšić za Hayat.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević smatra kako do toga mora doći postupno, odnosno opterećenje ugovora o djelu se mora izjednačiti s poreznim opterećenjem osobnog dohotka. Kazao nam je i kako veliki broj gospodarskih subjekata manipulira ugovorima o djelu, jer bi se oni trebali zaključivati samo za određene poslove. Zbrojna stopa doprinosa u FBiH, odnosno opterećenje za poslodavce je 41,5 posto, dok je u zemljama kojima težimo to opterećenje 35 posto. Prijedlog Porezne uprave imao bi dvojake posljedice, smatra profesorica na Ekonomskom fakultetu Velma Pijalović.

- Oni koji zaista trebaju ugovore o djelu morali bi plaćati veće poreze, bili bi destimulirani za sklapanje ugovora o djelu, a oni koji sklapaju ugovore o djelu, da bi izbjegli zakonske obveze po osnovi ugovora o radu, i dalje bi ih sklapali, samo što bi u ovom slučaju njihove protupravne koristi bile nešto manje, kazala je Pijalović za Hayat. Iz Porezne uprave FBiH tvrde da bi se razmjerno povećanju ovog prihoda u skorije vrijeme trebali smanjiti doprinosi na plaće, tj. porezi koji su na teretu poslodavcu za zaposlene u radnom odnosu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije