Neslavni rekorder

Napravio 43.063 KM prekršaja

19.10.2016.
u 09:00

Vozač s najvećim dugom za prometne prekršaje u BiH ima prebivalište u sarajevskoj općini Centar. Njegov ukupan dug iznosi 43.063 KM za čak 300 počinjenih prekršaja, a u RS-u ga po ovom neslavnom rekordu prati također nesavjesni vozač iz Modriče s oko 30.000 KM duga. Uglavnom je riječ o prekršajima za neposjedovanje vozačke dozvole i upravljanje neregistriranim vozilom. To je ranija informacija Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) koja, zakonski, podatke o njegovu identitetu nije mogla objaviti. Glasnogovornica ove agencije Amila Opardija objašnjava kako su oni samo servis policijskih podataka. Inače, da mnogi vozači u BiH krše prometna pravila, a pri tom često prođu i nekažnjeno, govori podatak da je ukupan dug po osnovi neplaćenih kazni veći od 56 milijuna maraka. Najviše je izrečeno i ujedno naplaćeno kazni za sljedeće prekršaje: prekoračenje brzine, upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, nevezivanje sigurnosnoga pojasa, upravljanje vozilom bez vozačke ili s nevažećom vozačkom dozvolom, upravljanje vozilom bez uključenog svjetla, nepropisno parkiranje... Ova dugovanja najčešće i ne budu naplaćena jer ne postaje učinkoviti mehanizmi za naplatu, a veliko je pitanje hoće li i nove izmjene Zakona o sigurnosti u prometu, osim što predviđaju značajno veće novčane kazne, poboljšati sustav naplate.

- Ako je dužnik nezaposlen, nema prihode ili imovinu koju je moguće zaplijeniti, na tome se priča najčešće i završi, pa dugovanja državi iz godine u godinu rastu. Samo u ovoj godini, MUP RS-a izdao je blizu 190.000 prekršajnih naloga, ukupne vrijednosti od 10 i pol milijuna maraka, od čega je naplaćeno tek 40-ak posto. Upravo zbog nemogućnosti naplate, nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, predviđeno je pretvaranje novčanih u zatvorske kazne ako dug nije izmiren u roku od tri godine. Jedno od rješenja moglo bi biti i oduzimanje vozila. Slična rješenja već postoje u nekim zemljama regije. Ova odredba je predviđena i našim Zakonom o prekršajima, ali se, zbog nedorečenosti, gotovo i ne primjenjuje. Najčešća sankcija za vozače koji ne plate kazne je zabrana registracije vozila ili obnove vozačke dozvole. Koliko je učinkovita ova mjera, govori podatak da su neki od najčešćih prekršaja vožnja bez vozačke dozvole i upravljanje neregistriranim vozilom, navode iz MUP-a RS-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?