Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na mimohodu u Jajcu i obilježavanju akcije Maestral koju je vodio Ante Gotovina

Kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena Hrvatska mora reagirati

karacovic
Foto: Vecernji.hr
13.09.2014.
u 23:11

Mimohodom ulicama Jajca sa zastavama postrojbi HVO-a i HV-a koje su od srpskog agresora oslobodile Jajce, Hrvati Jajca i gosti obilježili su 19. godišnjicu oslobođenja Jajca i Dobretića u akciji 'Maestral'

Mimohodom ulicama Jajca sa zastavama postrojbi HVO-a i HV-a koje su od srpskog agresora oslobodile Jajce, misom zadušnicom koju je u samostanskoj crkvi predvodio fra Pero Karajica, polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Jajca te svečanom akademijom, Hrvati Jajca i gosti obilježili su 19. godišnjicu oslobođenja Jajca i Dobretića.

Oslobođeni su u akciji 'Maestral', zajedničkoj vojno-redarstvenoj akciji Hrvatske vojske i HVO-a. Akcijom je zapovijedao general Stanko Baja Sopta, a izvedena je po zapovijedi generala Ante Gotovine. Na to je podsjetio Ivo Šimunović, predsjednik Udruge 13. rujan. Šimunović je naglasio i da su Hrvati iz Jajca prognani krajem listopada 1992., a u svoj grad vratili su se 13. rujna 1995.. „Hvala svim vojskama koje su oslobodile Jajce, tipičan bh. grad u kojemu se suživot još izgrađuje“, kazao je Edin Hozan, načelnik Jajca, obraćajući se okupljenima.

Jajce je od stoljeća sedmog bilo i ostalo hrvatski kraljevski grad

„Jajce je od stoljeća sedmog bilo i ostalo hrvatski kraljevski grad, grad je to koji pamti kako svoje ugnjetače tako i osloboditelje, ali pamti i izdajice koje su za nas Hrvate gori i od neprijatelja“, kazao je Sopta, zapovjednik vojno-redarstvene akcije 'Maestral'. On se s generalima Željkom Šiljegom i Ilijom Nakićem te tadašnjim ministrom obrane HB Vladimirom Šoljićem, poklonio žrtvama poginulih branitelja.

Na 19. godišnjicu akcije koja je slomila srpsku agresiju u središnjoj Bosni te definirala granice Federacije BiH, okupila su se i brojna stranačka izaslanstva BiH i RH. Izaslanstvo HNS-a BiH predvodio je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok je izaslanstvo HDZ-a RH predvodio Tomislav Karamarko, predsjednik. Obraćajući se okupljenima Karamarko je podsjetio na to da su upravo Hrvati iz BiH među prvima stali u obranu Hrvatske od srpskog agresora.

"Mi smo jedan narod koji živi u dvije domovine"

Karamarko je citirao i pokojnog Franju Tuđmana koji je hrvatsko pitanje doživljavao kao jedinstveno pitanje koje se tiče Hrvata od Istre preko Vukovara sve do BiH. „Mi smo jedan narod koji živi u dvije domovine, a naše jedinstvo preduvjet je napretka, ali i opstanka Hrvata ovdje u BiH. Hrvatski branitelji koji su branili i obranili RH i BiH od srpskog agresora, željeli su da Hrvati u BiH danas budu ravnopravni. Naša je obveza izboriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, zajedno s Bošnjacima, s kojima smo se suprotstavili srpskom agresoru. Ako nas pitate hoćemo li se miješati u unutarnje stvari BiH, ja kažem da nećemo u pitanjima kao što su infrastruktura i slično, ali hoćemo i naša je ustavna obveza umiješati se kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena, kada Hrvati u BiH žele ostvariti pravo na svoj jezik, medije, kulturu...“, istaknuo je Karamarko.

O žrtvi hrvatskih branitelja koju su dali za oslobođenje Jajca i obranu BiH govorio je i Dragan Čović, predsjednik HNS-a, koji je pokrovitelj obilježavanja 19. godišnjice oslobođenja Jajca. „Siguran sam da hrvatski branitelji nisu mogli ni slutiti kako ćemo 19 godina poslije još govoriti o jednakopravnosti Hrvata u BiH, o odlasku Hrvata iz BiH, o reviziji hrvatskih branitelja, pravu na svoj RTV kanal kojeg u EU imaju sve nacionalne manjine, pravu na jezik i kulturu. Naša je obveza i dužnost vratiti čast i dostojanstvo politici koja će znati odgovoriti izazovima današnjeg vremena, isto kao što su i naši branitelji znali 90-ih godina stati časno u obranu BiH. Obećavam vam da ćemo dogodine, na 20. godišnjicu oslobođenja Jajca, imati Dan hrvatskih branitelja u BiH, a pokrovitelj manifestacije uz HNS, bit će i hrvatski član Predsjedništva BiH“, poručio je okupljenima Čović.

"Sve dok Hrvati u BiH ne postignu ravnopravnost, nijedan Hrvat ne može biti miran gdje god živio"

Uz Čovića i Karamarka burnim pljeskom pozdravljeno je i obraćanje Daria Kordića, koji je u vrijeme akcije 'Maestral' bio predsjednik HDZ-a BiH. Uz brojna stranačka izaslanstva i hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti, na svečanostima u povodu 19. godišnjice oslobođenja Jajca bio je i Ivan Del Vechio, hrvatski veleposlanik u BiH, te izaslanstva hrvatskih gradova Zagreba, Virovitice i Gornjih Bogičevaca.

- Sve dok Hrvati u BiH ne postignu ravnopravnost, nijedan Hrvat ne može biti miran gdje god živio - kazao je jučer u Kupresu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na Klauzuri HDZ-a BiH.

- Pri zadnjoj posjeti Mostaru upotrijebio sam jednu usporedbu kako bih opisao problem Hrvata u BiH, koji sagledavam integralno: kada netko udara jedan dio tijela, cijelo tijelo boli - rekao je Karamarko te dodao kako je HDZ "temeljna stranka koja je štitila hrvatske interese", a zbog toga je često "meta lažnih optužbi".

Predsjednik HDZ-a je uvjeren da "ćemo se izboriti za ravnopravnost hrvatskog naroda" i poručio da "smo tu da vam pomognemo". Najavio da će se, nakon pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima "lavovski boriti za interese Hrvata kako u Hrvatskoj, tako i u BiH".

"Ravnopravnost je preduvjet kako bismo se mogli posvetiti rješavanju problema u gospodarstvu - rad, proizvodnja, investiranje, otvaranje prostora poduzetnicima! To je ono što je istinski bitno, a danas je u Hrvatskoj ugušeno nerazumnom gospodarskom i poreznom politikom nesposobne SDP-ove vlade", kazao je Karamarko.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:22 14.09.2014.

Nadam se da ce Hrvati prepoznati vaznost glasovanja za stranke okupljene oko HNS-a i kazniti nove hrvatske komsić-e (inace ime komsić je postalo sinonim za bajramović).

CO
cope
18:17 14.09.2014.

Predstava za naivne.

RO
rosa
11:48 14.09.2014.

Kada je agresorska Srbija i tzv. JNA protjerivala, palila i ubijala sve što nije srpsko, jedana mlada osoba sa komunističkom iskaznicom i neskrivenom ljubavi prema ćirilici je primala direktorsku plaću od tzv. JNA. Danas ta ista osoba, ljubitelj materijalnih dobara a naročito dvoraca, vikendica i stanova, je pokrovitelj oslobodilačkih operacija pri čemu se lažno predstavlja kao predsjednik HNS-a, a ne predsjednik HDZ-ea BiH (HNS je produžena lijeva ruka HDZ BiH, a desna ruka Udruge domovinskog rata). Za mene, veterana domovinskog rata i pripadnika HVO, ovo je uvreda i uvreda za sve poginule i ranjene pripadnike HVO. Ali ipak radi se o "akademiku" Čoviću od koga Hrvati i ne mogu drugo očekivati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije