Ibrahim Mulaomerović iz Gradačca primjer da se od mljekarstva može lijepo živjeti

Nastavio obiteljsku tradiciju, na farmi ima 25 krava, a mlijeko ne čeka na otkup

Ibrahim Mulaomerović
25.11.2023.
u 12:15

Jutra bračnog para Mulaomerović počinju rano jer život na selu nije nimalo lagan. Ipak, oni se ne žale i kažu da im nije teško raditi na razvoju tradicije obiteljske farme

Ibrahim Mulaomerović iz Donje Međiđe kod Gradačca nastavio je obiteljsku tradiciju po uzoru na oca i sada se sa suprugom na farmi brine o dvadeset i pet muznih krava. Vjeruje te svojim primjerom dokazuje kako se može dobro živjeti od mljekarstva, ali itekako treba raditi. U partnerstvu s kompanijom Lactalis je već sedam godina. Isporučuje im najkvalitetnije mlijeko i ima samo pozitivna iskustva o toj suradnji, piše portal akta.ba.

Suradnja s Lactalisom

- Suradnju s Lactalisom počeo sam 2016. godine, kad sam registrirao biznis na svoje ime. Moram reći da sam jako zadovoljan, isplate su uredne i prijam mlijeka je pravodoban. Za moju farmu posebno je važno to što farmerima poput mene osiguravaju i druge vrste pomoći i podrške - kaže Mulaomerović.

Jutra bračnog para Mulaomerović počinju rano jer život na selu nije nimalo lagan. Ipak, oni se ne žale i kažu da im nije teško raditi na razvoju tradicije obiteljske farme. Zadatke podijele ujutru i u živopisnom krajoliku u okolici Gradačca počinju svoj radni dan. Njihova ljubav prema poslu prenosi se na svaki djelić farme. To se vidi na svakom koraku pažljivo uređenog imanja.

- Kad je u pitanju moje poljoprivredno gospodarstvo, koristio sam pomoć Lactalisa u obliku pozajmica kako bih unaprijedio poslovanje. Koristio sam i stručnu savjetodavnu pomoć njihova tima stručnjaka oko samog vođenja farme. Naučio sam kako sastaviti obroke za muzna grla i kako napraviti silažu s visokim sadržajem energije da bih postigao bolje rezultate i da bi proizvodnja mlijeka bila što bolja.

Pa, nikad mi se nije dogodilo da imam višak proizvoda, sve što proizvedem, preuzmu i otkupe. Sjećam se jedino brige da će biti problema s plasiranjem proizvoda i smanjenom prodajom kada je počeo rat u Ukrajini, ali te krize više nema. Nama se nije događalo da se mlijeko prolije zbog viška proizvodnje ili slabe potražnje. Iako su možda bila puna skladišta, s naših farmi mlijeko se redovito odvozilo i sve je bilo plaćeno navrijeme - kaže.

Kreirajući sustav održive suradnje, Lactalis farmerima osigurava i stručno vođenje, obuku o najboljim praksama u uzgoju stoke, pristup modernim tehnologijama kako bi poboljšali kvalitetu i produktivnost svojih farmi, ali i financijsku pomoć.

Ulaganje u mehanizaciju

- Da budem iskren, ne volim kredite i ne volim dugovati. Tako da još uvijek razmišljam hoću li proširiti svoje krdo s trenutačnih 25 muznih grla na 30 s obzirom na to da smo supruga i ja sami i imamo već jako mnogo posla. Zna se da nam je svima sad teško naći radnu snagu, tako da razmišljam možda uložiti u mehanizaciju kako bih nam olakšao život i rad na selu - završava Mulaomerović, prenosi također akta.ba.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?