Široki Brijeg

Nastavlja se s realizacijom kapitalnih infrastrukturnih projekata u gradu

12.08.2016.
u 08:00

Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća Širokog Brijega, što je održana u povodu Dana grada i blagdana Velike Gospe, nazočne u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma pozdravio je Vinko Topić, predsjednik Gradskoga vijeća, a u izvješću gradonačelnika Mire Kraljevića najviše je bilo riječi o kapitalnim infrastrukturnim projektima koji su završeni ili su još u tijeku, piše Večernji list BiH.

Projekti

Završen je projekt rekonstrukcije sustava za navodnjavanje, što ga je financirala Svjetska banka u iznosu od 5,5 milijuna KM, a u sklopu ovog projekta rekonstruiran je akvadukt na rijeci Lištici.

U svibnju je otvoren Gradski autobusni kolodvor, projekt realiziran na načelu javno-privatnog partnerstva u vrijednosti 1,5 milijuna KM, a u neposrednoj blizini izgrađena su dva kružna toka koja omogućuju kvalitetniji promet u gradu. Završeni su radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora “B - II. faza” u gradskim područjima Oklaji i Njivice, u ukupnoj vrijednost milijun i pol KM.

U tijeku su radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora “C”.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje kanalizacije iznosi više od osam milijuna KM, od čega su grant sredstava u visini od 2,5 milijuna KM. Nastavljeni su radovi na izgradnji lokalnih vodovoda, a u tijeku je izrada detaljnog plana uređenja gradskog prostora Duhanske stanice.

Gradonačelnik je kazao kako Široki ide u dobrom smjeru, da se uspješno pripremaju projekti koji mogu biti prijavljeni za potrebna sredstva te istaknuo učinkovitu suradnju s vladama ZHŽ-a i FBiH.

Širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić naglasio je kako je Blažena Djevica Marija zaštitnica Širokog Brijega i Hercegovačke franjevačke provincije još od 1846. godine, od dolaska fratara na Široki.

Dr. Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, grada prijatelja Širokog Brijega, prisjetio se vremena kada je prije 40 godina hodočastio na Široki te kazao kako su vidljive pozitivne promjene u gradu u posljednjih godinu dana.

Nazočne je uime Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i svoje ime pozdravio Vjekoslav Bevanda, ministar financija u Vijeću ministara BiH, nekadašnji širokobriješki maturant.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, naglasio je kako su franjevci blagdan Velike Gospe opečatili u identitet Širokog Brijega.

Nagrađeni

Zlatne plakete “Grb grada Širokog Brijega” pripale su hotelu “Park” (Miljenku Crnjcu), tvrtki “Suton - Grafička industrija” te Muzeju i Franjevačkoj galeriji.

Ante Suton, vlasnik tvrtke “Suton - Grafička industrija”, druge po veličini u tiskarskoj branši u BiH, naglasio je kako samo 97 širokobrijeških tvrtki, koje ostvaruju po više od pola milijuna KM ukupnog prihoda (neke i više od 100 milijuna), ostvaruju godišnje ukupno više od milijarde KM ukupnog prihoda te dobit od 54 milijuna KM, a zapošljavaju 4800 radnika.

Fra Vendelin Karačić, umjetnički voditelj Franjevačke galerije, kazao je kako je i ALU izdanak Franjevačke galerije, koja dokazuje da ne postoji prošlost već samo dosadašnjost.

Program je vodio Marinko Karačić, a nastupila je i klapa Dobrkovići. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?