benzin i dizel

Nastavlja se val poskupljenja, opet rastu cijene goriva

gorivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL
28.08.2023.
u 17:44

Gorivo će na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj u idućim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litri, rečeno je za Nezavisne novine iz Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore Republike Srpske. Time se val poskupljenja benzina i dizela nastavlja s obzirom na to da je ovaj trend već dulje prisutan.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni pratiti negativne globalne naftne trendove i usklađivati ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednoj litri”. - S obzirom na to da su trenutačne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16 KM, a dizela 2,18 KM, u idućih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim crpkama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove prijevoza i PDV-a te svoju maržu, jednostavnom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo ponovno poskupjeti za od pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 KM po litri, pa možda i na 2,88 KM - kaže za Nezavisne novine Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije. Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti poslovanje”.

- Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reagira doslovno na sve. Posljednjih nekoliko tjedana, pa i mjeseci, primjetan je nedostatak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog učinka. Što će biti u listopadu ili studenome, teško je predvidjeti - ističe Savić. Iz Inspektorata kažu kako Republička tržišna inspekcija kontinuirano kontrolira formiranje cijena goriva i pridržavanja uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tekućih naftnih prerađevina. - U ovoj godini izvršeno je 113 kontrola formiranja cijena tekućih naftnih prerađevina, od čega je 11 bilo s utvrđenim nepravilnostima jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena.

Po toj osnovi izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM - rekao je za Nezavisne novine Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor. Kako je dodao, zbog drugih vrsta nepravilnosti benzinskim crpkama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 KM. - Inspekcija će nastaviti s kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala - kaže Gavrić. Podsjetimo, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim prerađevinama spomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri prerađevine. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim prerađevinama propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri prerađevine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?