savjeti

Ne perite suđe dok vani grmi i sijeva i isključite sve aparate

Goran Kovacic/pixsell
05.11.2019.
u 11:42

Ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cijevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava stručnjak za zaštitu od munja

Zasigurno znate da se za vrijeme oluje, dok vani sijeva i grmi, najbolje skloniti u sigurnost vlastitog doma. No znate li o čemu je sve dobro voditi računa kako biste očuvali sigurnost doma? Na primjer, jeste li svjesni toga da za vrijeme oluje tijekom koje vani sijeva ne biste smjeli - prati suđe? 

To se ne odnosi samo na puštanje vode dok perete suđe, već i na tuširanje, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cijevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava John Jensenius, stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena za Accu Weather, a prenosi Reader's Digest.  

On kaže kako ne mijenja na stvari ni ako su vaše vodovodne cijevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cijevi, nego voda. 

Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu. Također, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže Jensenius. 

To se, prije svega, odnosi na toster, mikser i kuhalo za vodu, fiksni telefon, kao i televizor i računalo, te perilicu suđa ili rublja. Dok je vani nevrijeme, klonite se rukovanja tim aparatima, prenosi 24sata.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije