Zbog opasnosti od malarije

Ne smiju dati krv u BiH 15 godina jer su bili u posjetu Indiji

Krvna grupa
29.07.2017.
u 12:30

Sve bolnice u Bosni i Hercegovini tijekom ljetnih mjeseci suočavaju se s nestašicom krvi. Povećan broj nesreća, osobito prometnih, te manji interes davatelja krvi dovode to toga da zdravstvene ustanove imaju zalihe krvi samo za dan ili dva. Ipak, neki od davatelja krvi ovih dana su dobili odbijenice u klinikama za transfuziologiju pojedinih kliničkih centara, a razlog je bio i više nego iznenađujući. - Rekli su mi da 15 godina ne mogu davati krv zbog rizika od malarije iako sam uredno cijepljen protiv te bolesti i nikad nisam bolovao od nje – izjavio je za Blic.rs Pavle Koljančić (19) koji se vratio sa školovanja u Indiji.

Obvezno testiranje

Objašnjeno mu je da može postati davatelj jedino ako uradi test krvi na antitijela malarije i ako nalaz bude uredan. Ta pretraga se, međutim, ne radi nigdje u BiH, a u Beogradu, gdje je najjeftinija u regiji, stoji oko 50 KM. Uzorak se može dati i u nekom od privatnih laboratorija u Banjoj Luci, koji krv šalju u Beograd, ali i tu uslugu plaća pacijent.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije