Gospodarski potencijal

Nekada zemljište u blatu, danas poslovne zone Veliko i Malo blato

26.01.2021.
u 19:53

Da je kojim slučajem prije nekih 30-ak godina netko rekao da će na prostoru Domaljevca, koje mještani zovu “blato” (što dovoljno ilustrativno govori o kakvom se zemljištu radi), poniknuti poduzetnička zona s halama, kazali bi mu kako je to nemoguća misija, piše Večernji list BiH. 

Uređenje zemljišta

Ipak, to se dogodilo jer su upravo na tim lokacijama poniknule poduzetničke zone. Simbolično su ih nazvali Veliko blato i Malo blato, baš kako se bara i protegla svojom duljinom ostavljajući još dosta prostora inovativnim i dovoljno hrabrim gospodarstvenicima, pa i institucijama, da se uhvate ukoštac s daljnjim uređenjem tog zemljišta. Potencijala je dosta u općini Domaljevac-Šamac. Na prostorima Posavske županije dominiraju mala i srednja poduzeća koja tek trebaju naći svoje značajnije mjesto na tržištu, uglavnom u privatnom sektoru. A kakvi su gospodarski potencijali domaljevačke općine, podatke smo potražili u općinskom Sektoru za gospodarstvo koji vodi Zlatko Špionjak.

U poduzetničkim zonama Malo blato i Veliko blato djeluje desetak privatnih gospodarskih subjekata. Značajan potencijal općine je tvrtka s najvećim brojem zaposlenih u Posavskoj županiji od gotovo 300 djelatnika. Predstavlja motor gospodarskog potencijala općine i županije s proizvodnjom, trgovinama i uslugama diljem BiH. Na prostoru poduzetničke zone smještena je i tvrtka s primarnom djelatnošću vezanom za namještaj, benzinska crpka sa stanicom za tehnički pregled, tvrtka koja se bavi i proizvodnjom luksuznih i u Europi prepoznatljivih gumenih čamaca, Dom za starije i nemoćne osobe. Među poslovnim je subjektima i tvrtka vezana u najvećoj mjeri za poljoprivrednu oblast. Veliki i još uvijek nedovoljno iskorišteni gospodarski potencijal općine Domaljevac-Šamac njezina je dijaspora. Uspješni Domaljevčani sa zavidnim karijerama razasuti su diljem svijeta, a namjera im je ulagati u svoju općinu ako se pokaže dovoljno obostrane inovativnosti.

Neki od uspješnih poduzetnika žele poveznicu napraviti upravo preko prvoga kongresa dijaspore. Marko Lukić Čarugin poduzetnik je u turističkom sektoru na Jadranskoj obali u Hrvatskoj. Marko Pejić Dugi uspješan je u Frankfurtu. On je već investirao u Domaljevcu u moderno uređen voćnjak, od kojega nije odustao ni nakon poplavne 2014. godine. Pejo Gašparević uspješni je poduzetnik u građevinskome sektoru koji se afirmirao u Austriji.

Kongres dijaspore

Mladen Madžarević i Ivo Piljić uspješni su u Kanadi, Marijan Ćošković u Švicarskoj, Mato Topić Zec u Njemačkoj. Taj niz uspješnih gospodarstvenika iz dijaspore mogli bismo nastaviti, ali to ostavljamo za drugi susret dijaspore. Ove godine žele biti puno konkretniji, no kakva će očekivanja postaviti pred načelnika općine Sjepana Piljića, ostaje za pratiti koncem srpnja kada je planiran drugi Svjetski kongres dijaspore Domaljevac. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije