veleposlanik SAD-a u BiH

Nelson: Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH

07.10.2021.
u 18:41

Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini u intervjuu za N1 koji će se emiirati sutra 8. listopada, govorio je o brojnim temama, ali najava da će Amerika proširiti sankcije za BiH je posebno privukla pažnju.

"Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, podriva demokraciju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji. I postojanje korupcije izvan SAD-a je prijetnja za SAD. Mi smo spremni suočiti se s korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionirati lidere, a to rade na izborima", naglasio je Nelson.

Nije želio otkriti tko i u kojem trenutku će biti sankcioniran.

"Nisam u poziciji unaprijed govoriti o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati priopćenje za medije, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BIH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD", naglasio je veleposlanik SAD-a u intervjuu za N1.

"Svi mogu doći na taj popis. Nisam u poziciji iz razloga privatnosti, govoriti o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bi obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i zaštititi BiH i pomoći u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja", rekao je Nelson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije