Obrazovanje za zapošljavanje

Nova zanimanja u školama ZHŽ-a: Od iduće školske godine povezivanje s tvrtkama

15.05.2019.
u 14:00

Memorandum o suradnji u realizaciji projekta “Podizanje kvalitete ponude srednjeg strukovnoga obrazovanja i povezanosti s potrebama tržišta rada u Zapadnohercegovačkoj županiji - Obrazovanje za zapošljavanje” potpisan je jučer u zgradi Skupštine Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH. 

Izrada strategije

Projekt su potpisali voditelj projekta Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini, ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) za europske integracije Ivan Jurilj i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Zapadnohercegovačke županije Ružica Mikulić.

Ministrica Mikulić istaknula je kako je Ministarstvo obrazovanja u 2019. godini krenulo u izradu strategije razvoja obrazovanja kazavši kako je obrazovanje potrebno uskladiti s tržištem.

- Cijeli projekt i razvojni plan svode se na to kako unaprijediti obrazovanje, počevši od predškolskog pa do srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Naglasak ove suradnje sveo bi se na strukovno obrazovanje - kazala je ministrica Mikulić.

Sven Dominković iz Helvetas Swiss Intercooperationa u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu naglasivši kako je potrebno povezati tvrtke i škole.

- Plan je uvesti dva nova zanimanja od iduće školske godine i škole povezati s tvrtkama.

Nakon potpisivanja ovog ugovora definirat ćemo koga sve treba spojiti - kazao je Dominiković spomenuvši i nedostatke Zapadnohercegovačke županije kada su u pitanju metalska industrija i turizam.

Tri godine

Ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije Ivan Jurilj istaknuo je kako je opći dojam da obrazovanje i tržište rada nisu usklađeni.

- Vlada Zapadnohercegovačke županije intervenirat će kako bismo u sljedećih nekoliko godina pokušali uskladiti potrebe tržišta rada i obrazovni sustav, a značajan pomak može se očekivati u sljedećih desetak godina - kazao je Jurilj.

Inače, planirano trajanje projekta je tri godine, a provodi se u okviru razvojnog projekta “Moja budućnost” koji provodi neovisna razvojna organizacija Helvetas iz Švicarske uz financijsku potporu Medicora i Hilti fondacije iz Lihtenštajna. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?