sastanak s Ekonomskim vijećem

Novalić: Vlada želi smanjiti opterećenja gospodarstvu i regulirati tržište rada

Fena
06.06.2017.
u 15:28

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i članovi Ekonomskog vijeća Vlade FBiH, osnovanog u svibnju ove godine, razgovaraju danas o mogućim modalitetima podrške Vlade izvoznicima.

Premijer Novalić je izjavio da Vlada želi iskoristiti znanje i pomoć članova Ekonomskog vijeća, odnosno akademske zajednice, u realizaciji programa rada i Reformske agende.

Iako je današnja tema prvobitno najavljena kao mogućnosti podrške izvoznom gospodarstvu, rasprava je proširena na poticaj gospodarstvu uopće, rekao je premijer.

Predsjednik Ekonomskog vijeća Vjekoslav Domljan, izjavio je da zaključaka sa sastanka još nema jer se rasprava tek „zahuktala“, ali i da je njegovo mišljenje da Vlada mora pomoći izvoznicima da bi povećali izvoz barem za pet posto. Fiskalnim mjerama mora im olakšati utrku s konkurentima na inozemnom tržištu, dodao je.

- Naši izvoznici su prilično slabi, pa moramo udvostručiti izvoz iako je teško pitanje kako to učiniti - naveo je Domljan. Pitanje je koliko ima manevarskog prostora, a jedan je neformalna ekonomija.

Kada je riječ o stranim investitorima, oni traže predvidiv fiskalni okvir u zemlji, napomenuo je Domljan.

Prema tvrdnji premijera Novalića, Vlada želi smanjiti opterećenja gospodarstvu i regulirati tržište rada. S Ekonomskim vijećem će se konzultirati ubuduće i u oblasti poreza te zakonu o šumama, naprimjer, kao i drugim pitanjima.

- Vlada provodi kompleksne reforme i želimo ih provesti u svim oblastima jer su jednako važne da bi se bolje živjelo u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini - premijerove su riječi.

Na novinarsko pitanje o Reformskoj agendi, Novalić je odgovorio da zastoj tu postoji, ali da Vlada stanovito radi i da je procesuirala gotovo sve potrebne zakone.

Izrazio je žaljenje što neki zakoni nemaju prohodnost u Parlamentu, pa je, primjerice, za izmjene Zakona o igrama na sreću, najavio da će ih Vlada nanovo stavljati u proceduru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije