ZBOG SDP-ovih zakona

Novca za mirovine branitelja ima još za samo 16 mjeseci

'helez 6'
Foto: ''
24.12.2013.
u 07:54

Zakoni koje usvaja SDP i Zukan Helez dovest će do kraha sustava

Prošlog tjedna pred Ustavnim sudom je održana dvodnevna rasprava o spornom Zakonu o braniteljskim pravima u Federaciji. Žalbu sudu je predalo 27 hrvatskih zastupnika, a sada pokušavaju oboriti zakon koji je usvojio SDP.

Posljedice po branitelje

- Zastupnici dva HDZ-a smatraju kako će taj zakon nanijeti nesagledive posljedice braniteljima. Na raspravi su izneseni zabrinjavajući podatci, a po reakcijama sudaca moglo se primijetiti kako su i oni iznenađeni činjenicom da je jedan ovakav zakon mogao biti usvojen - rekao nam je izaslanik u federalnom Domu naroda Ivo Tadić. Prema riječima našega sugovornika, najviše zabrinutosti je izazvala informacija Zavoda za mirovinsko osiguranje FBiH. - Imate posebna sredstva koja su deponirana za vojne osiguranike i koja se koriste za isplatu mirovina. Tih sredstava ima još, upozorili su iz Zavoda za mirovinsko osiguranje, za samo 16 mjeseci zbog ovoga zakona - naglasio je izaslanik Tadić. On, ali i ostali naši sugovornici su ustvrdili kako je SDP-u ovaj zakon poslužio u predizborne svrhe, te kako je sve pomno planirano. - To je SDP-ov predizborni zakon. Ako ima novca za 16 mjeseci, to je onda upravo toliko vremena koliko SDP-u treba da proba dobiti iduće izbore. I nisu samo sredstva problem. Ima tu niz drugih nepravilnosti koje treba ispravljati - zaključio je Tadić. Njegov kolega, predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović rekao je kako se ovakvom politikom branitelji dovode do bankrota. - Pravna sigurnost je značajni element pravnog sustava. Kod nas vas država pošalje u mirovinu, provedu to kroz sve evidencije, vi planirate život, podignete kredite i onda vam netko sve oduzme. Ovakvo ponašanje će uništavati branitelje i njihove obitelji. Takve stvari se ne bi smjele događati - smatra Martinović.

Nema zaštite od države

On kaže kako niti jedna država, pa ni ona bivša, nije ukidala mirovine svojim građanima. - Jedni se izvode, drugi uvode, ljudima se prebrojavaju krvna zrnca. Jasno je svima tko i iz kojih razloga donosi ovakve zakone. Možemo se samo nadati kako će ih pravosuđe oboriti u konačnici - zaključio je Martinović.

Hoće li u konačnici pravosuđe pravodobno djelovati ili će SDP ipak ispuniti svoje predizborne planove, ostaje vidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije