lokalni izbori

Nove bh. stranke: Od Povratka otpisanih do Snage naroda

izbori
10.06.2016.
u 15:24

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas će objaviti konačan pregled ovjerenih političkih stranaka i neovisnih kandidata za lokalne izbore u BiH.

U odnosu na preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata objavljen prije dva dana, odlukom Apelacijskog odjela Suda BiH, SIP BiH je dodatno ovjerila još 3 političke stranke. Kako je za N1 potvrđeno, to su Nezavisni demokratski iskorak BiH (Bihać), Ramska demokratska stranka (Prozor-Rama) i Nezavisna lista za OV Bugojno (Bugojno).

Također, nakon otklanjanja nedostataka u prijavi, ovjerena je kandidatura Miše Mirkovića, kandidata nacionalnih manjina u Prnjavoru.

Tako da su ukupno ovjerene prijave 107 političkih stranaka, 309 neovisnih kandidata, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana i 6 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 6 udruženja građana.

Neke od njih su ranije osnovane, ali će mnoge po prvi put izaći na lokalne izbore. Jedna od tih stranki je i Kladuška stranka privrednog prosperiteta. Stranka postoji od travnja ove godine i na mjestu predsjednika nalazi se Ibrahim Kajtazović, doktor medicine i aktualni ministar zdravstva u Vladi USŽ.

Na političkoj sceni Republike Srpske pojavila se nova politička stranka pod nazivom Povratak otpisanih. Osnivačka skupština je održana krajem ožujka 2016. godine. Na čelu ove stranke se nalazi Nikolina Rudić, jedna od osnivačica SNSD-a u Laktašima.

Među novim strankama je i Unija Socijaldemokrata BH (USD BH) na čijem se čelu nalazi Mira Jurić, bivša zastupnica u Skupštini SŽ i izaslanica u Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prvi put na lokalne izbore će izaći i Savez za novu politiku čije je sjedište u Bijeljini. Slobodna Srpska je također nova stranka u BiH. Osnovana je sredinom veljače ove godine a na njenom čelu se nalazi Nebojša Ličanin, do sada vijećnik u SO Laktaši.

Na lokalne izbore po prvi put će i stranka Snaga naroda iz Bijeljine na čijem se čelu nalazi Aleksa Milojević. Pokret Uspješna Srpska također je osnovana ove godine, a na njenom čelu se nalazi Srđan Mijatović.

Na izbore će i Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka kao i Građanska snaga na čijem se čelu nalazi Dejan Pavić.

Nedavno je u Sarajevu osnovan i Građanski savez na čijem se čelu nalaze Reuf Bajrović i Emir Suljagić.

Konačan pregled ovjerenih političkih stranaka i neovisnih kandidata za lokalne izbore u BiH ponudit će još nekoliko novih političkih stranka, uglavnom koje su proizašle iz već postojećih stranaka uz određene dodatke u imenima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije