ORAŠJE

Novi Dom zdravlja izgrađen, a projekt "Beer Fest" već započet

storyeditor/2024-03-24/orasje02_nak_bih_220324__1_.jpg
25.03.2024.
u 19:00

U Orašju se gradi šest milijuna vrijedan projekt gospodarsko-kulturno-sportskog objekta "Beer Fest". Izgrađena je vodovodna i kanalizacijska mreža za kompleks

Nekoliko značajnih milijunskih projekata kojima će se značajno poboljšati kvaliteta življenja u Orašju, kao što je novi Dom zdravlja, svakako će obilježiti ovu godinu u gradskom sjedištu, ali i središtu izvršne vlasti Posavske županije, piše Večernji list BiH. Jedan od njih već je počeo, a vrijedan je nešto manje od sedam milijuna KM. Riječ je o izgradnji gospodarsko-kulturno-sportskog centra "Beer Fest" na površini od gotovo 10.000 m2 u blizini Aqua Centra bazena u Orašju. Projekt "Gospodarsko-sportsko-kulturni centar" ("Beer Fest") dobio je 40.000 eura financijske potpore od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao početna sredstva za već započete radove.

Dvorana i drugi objekti

Radovi izgradnje kanalizacije i vodovoda iznosili su oko 175.000 KM, a sredstva su osigurali Grad Orašje, Vlada Posavske županije i Vlada Republike Hrvatske.

- Kompleks će se sastojati od šest objekata, a pružat će kulturne, sportske i druge, prije svega, ugostiteljske sadržaje. Koncepcija je zamišljena kao javno privatno partnerstvo. Grad Orašje uradio je glavni projekt za svih šest objekata koji će se nalaziti u kompleksu. I poduzetnici su izrazili veliko zanimanje za njihovu gradnju.

- Već sada imamo dva poduzetnika koja su podnijela zahtjev Gradu Orašju za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju obrtno-zanatskog objekta i kuglane. Uz njih, bit će i jedan ugostiteljski objekt s pečenjarom i Irish Pub te mala pozornica koja će omogućiti održavanje mini koncerata s planiranim održavanjem upravo na tom mjestu adventa. Planirana je i manja dvorana za održavanje promocija i sličnih događanja manjeg formata jer je kinodvorana Kulturnog centra "Ivo Gregurević" planirana ipak za veća događanja. Grad Orašje raspisat će natječaj za još dva objekta u kompleksu "Beer Fest" - objašnjava gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Novi Dom zdravlja u Orašju također je veliki projekt kojim će se značajno poboljšati primarna zdravstvena zaštita. Gradonačelnik Oršolić posjetio je novu zgradu Doma zdravlja koja je u završnoj fazi opremanja namještajem. Ravnatelj Doma zdravlja Orašje Ivan Benković proveo je gradonačelnika kroz novi objekt Doma zdravlja i pokazao mu raspored prostorija te uredsku opremu. Ovih dana dostavljena je stomatološka stolica, a uskoro se očekuje i isporuka druge. Otvorenje ove nove zgrade bit će u sljedeća dva mjeseca dok se radovi na opremanju okončaju, a ravnatelj dr. Benković tvrdi da će nova zgrada Doma zdravlja biti najbolje opremljena ustanova ovog tipa u regiji.

Što se tiče rada i odluka Općinskoga vijeća Orašje, kojim predsjeda Stanko Vincetić, na posljednjem zasjedanju vođena je rasprava, a potom i usvojeno povećanje cijena privremenog korištenja javnih površina na području Grada Orašja.

Korištenje javnih površina

Tako će, primjerice, ugostitelji za korištenje javnih površina za postavljanje ljetne terase na otvorenom za prvu zonu, umjesto dosadašnjih 7 KM, plaćati 10 KM po četvornom metru, što je manje u odnosu na nacrt ove odluke, gdje je bilo predloženo da taj iznos bude 15 KM po m2. Međutim, u drugoj zoni terasa na otvorenom će se, umjesto dosadašnje 3 KM, plaćati 8 KM. U prvoj zoni cijena četvornog metra za postavljanje montažnog objekta poput kioska iznosi 12 KM, kao i privremenog objekta ili građevine. U prvoj zoni 9 KM je cijena po m2 za nepomičnu ljetnu terasu, za pomičnu 8 KM. Prodajni stol u svrhu blagdanske prodaje stajat će 10 KM po m2, koliko će biti potrebno izdvojiti i za pozornicu za manifestacije i koncerte u prvoj zoni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?