Plan Velike Britanije i Svjetske banke

Novi sustav će ubrzati pokretanje poslova i smanjiti troškove malih i srednjih tvrtki

13.08.2016.
u 09:00

- Više sam potrošio vremena i novca za registraciju tvrtke nego što iznosi prosječna plaća u državi, govori mladi poduzetnik iz ZHŽ-a koji se ovih dana odlučio na pokretanje vlastitog posla. Govori nam kako je za različite dokumente posjetio sve općine, u mnogočemu se iscrpio, a kad se kreće iz početka, nijedno iscrpljivanje nije lako.

Poražavajuća brojka

- Podigao sam mikrokredit kako bih pokrenuo posao jer neki drugi kredit ne mogu. Optimist sam, ali jednostavno mi je neshvatljivo da je sve ovako komplicirano, govori nam. Izvješće “Doing Business 2016.” pokazuje kako se, od 189 ekonomija svijeta, BiH nalazi na 175. mjestu kad je u pitanju pokretanje poslovanja. Brojni dokumenti i dozvole koje je potrebno izvaditi, a koji su u određenim slučajevima čak i besmisleni iscrpljuju poduzetnike i automatski odbijaju one koji žele pokretati posao u ovoj zemlji. U BiH je za pokretanje posla potrebno 67 dana, čime država zaostaje uvelike za Europom te srednjom Azijom. Primjerice, Brazilci žele investirati u poljoprivredu BiH, Kinezi u energetski sustav, Malezijci u građevinarstvo i sve su to pokazatelji da BiH ima ono nešto što svjetsko gospodarstvo privlači, ali je problem kompliciran proces pokretanja posla u državi. U posljednjoj kolumni ove činjenice komentirao je i Edward Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u BiH. Spominjući činjenicu da je BiH 175. kad je pokretanje poslova i stvaranje novih tvrtki u pitanju, Ferguson je istaknuo da ta činjenica odbija investitore. Ali, naglasio je kako Velika Britanija sa Svjetskom bankom formira sustav koji će ubrzati proces pokretanja poslova. - Zajedno sa Svjetskom bankom planiramo u iduće 3 godine stvoriti novi, online sustav koji će pomoći poduzetnicima registrirati svoje tvrtke bilo gdje u BiH u razdoblju od maksimalno 3 dana, kao i da se poboljšaju zakonske regulative kako bi se smanjili troškovi za mala i srednja poduzeća. Radimo sa Svjetskom bankom i kako bismo pomogli vladama olakšati proizvođačima u BiH, posebice poljoprivrednicima, trgovati i izvoziti preko granice, smanjenjem regulacijskih troškova, jačanjem kontrole kvalitete i olakšanjima pri kretanju roba, napisao je u kolumni Ferguson. Stoga, nada u bolje sutra postoji.

Proizvoditi korist

Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem pokrenula je određene projekte, a u jednom od intervjua sam premijer je kazao da Vlada, nakon Zakona o radu i drugih reformi, ulazi u poboljšanje tipičnog poslovnog okruženja kao što su registracija tvrtke, dozvole, suglasnosti... - Do sada je ključno bilo radnopravno zakonodavstvo jer uzrokuje štetu. A sada idemo na poslovno okruženje jer ono treba proizvoditi korist. Treba pričekati još jednu godinu da kažemo da smo taj jedan paket upakirali u povoljniji poslovni ambijent, kazao je Novalić. Uz strance koji žele pomoći ovoj zemlji i koji prepoznaju njenu vrijednost te uz jači angažman vladajućih struktura, pokretanje, ali i održavanje poslova u BiH konačno bi moglo ići brže i učinkovitije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?