Potočari

Obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici, ukop 127 žrtava protekao mirno i dostojanstveno

potocari
FENA
11.07.2016.
u 18:34

Više od 50 autobusa koliko ih je danas stiglo iz više desetina bh. gradova odlaze iz Potočara, a prema izlazu su se formirale velike kolone vozila. U kolonama se čekalo i do sat vremena, a sve su regurirali pripadnici MUP-a RS.

Među prvima je Potočare napustio Čedomir Jovanović koji je danas prilikom posjeta Komemorativnoj sjednici kazao kako u Srebrenicu nije kasno doći ni nakon 21 godinu. Nakon njega Potočare su napustile i ostali dužnosnic, piše Klix.ba.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, prvi se obratio na današnjoj komemoraciji ubijenim Srebreničanima istaknuvši da je genocid u Srebrenici tamna mrlja na savjesti cijelog svijeta. Obratio se i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je rekao da je teško na ovom mjestu bola i pitanje pronaći riječi kojima bi se opisala bol koja se osjeća među bijelim nišanima srebreničkih žrtava.

Srebreničke majke, kćerke i supruge danas su nerado govorile o velikoj boli koju osjećaju dok ukopavaju najmilije. Sa suzama u očima oprostile su se od njih i pozdravili ih na vječni počinak.

Srebrenicu su danas osim obitelji žrtava, visokih dužnosnika i sudionika Marševa mira, posjetile i brojne organizacije iz zemalja regije. Među njima su bile i Žene u crnom iz Beograda koje su svojim dolaskom željele odati počast nevino stradalim u Srebrenici 1995. godine.

Program u Potočarima završen je ukopom žrtava i molitvom, tako da je većina ljudi napustila prostor oko Memorijalnog centra u Potočarima. Neki su došli u Srebrenicu kako bi obišli grad ili posjetili rodno ognjište.

Za sigurnost su bili zaduženi službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, OSA, MUP-a FBiH, MUP TŽ, Policija Distrikta Brčko, MUP RS, Granična policija, ICITAP, EUFOR te LOT Bratunac.

Podsjećamo, nekoliko tisuća građana BiH i svijeta danas su ispratili 127 tijela ubijenih Srebreničana. Od 127 tijela samo njih 11 su kompletna, 12 žrtava ubijeni su kao djeca, od kojih je najmlađe imalo samo 14 godina. Najstariji ubijeni imao je 77 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije