u selima Vedašić i Omolj

Obitelj Bokanović godišnje proizvede tonu bijelog češnjaka, a u planu i crni - tibetanski

11.12.2018.
u 17:30

Prije dvije godine Ružica i Zdravko (Ćanto) Bokanović iz Tomislavgrada registrirali su braniteljsku zadrugu i odlučili se posvetiti uzgoju češnjaka - bijeloga luka, piše Tomislavcity. Na pitanje zašto baš češnjak, Ružica je kazala kako su prethodno mislili krenuti s uzgojem maline, no na kraju je ipak prevagnuo češnjak jer je to provjerena biljka.

- Otporna je na hladnoću i mraz i ne zahtijeva puno vode. U jesen 2016. na vlastitom zemljištu zasadili smo 40 kg češnjaka od kojeg smo dobili 350 kg. Njime smo počastili rodbinu, prijatelje i susjede - kazala je Ružica.

Za kilogram 10 maraka

Godinu nakon zasadili su 100 kg, što je dovelo do tone uroda. - Od toga smo nešto prodali “na kućnom pragu”, a ostalo u prodajnim centrima na području Tomislavgrada i Livna. Iz toga obnavljamo i vlastito sjeme, a ono izvorno, domaće, nabavili smo na Kupresu - kažu.

Duvnjacima je poznato da je Ćanto u vrijeme Domovinskog rata bio ozlijeđen. Nekadašnji pripadnik specijalne policije i ratni vojni invalid danas je djelatnik PU Tomislavgrad. Njegova supruga Ružica općinska je vijećnica. U ovoj poljoprivrednoj djelatnosti pomaže im dvoje djece, Mate (14) i Ivana (10), a ne sumnjaju da će im se čim prije pridružiti i Marija (6).

- Trenutačna maloprodajna cijena češnjaka na tržištu je 10 KM. Neki će reći da je to puno, ali, vjerujte, sve ispod te cijene ne bi imalo smisla. Puno je ovdje rada - kaže Ćanto, a njegova Ružica dodaje kako im je to dodatni izvor prihoda.

– Odgojena sam na selu i znam što znači raditi, ovaj posao nam je ušao pod kožu i volimo ga. Time dajemo primjer i svojoj djeci. To je naše bogatstvo. Kad nemaju školskih obveza, s nama su na njivi, uče se radu i odgovornosti, a nama dođe i kao bračno savjetovalište - dodaje Ružica kroz smijeh. Najzahtjevniji dio posla je okopavanje. Prvo se može uraditi frezom, a budući da je riječ o vrlo osjetljivoj biljci, sve kasnije okopavanje i odstranjivanje trave obavlja se ručno. Uz češnjak, supružnici su zasadili prošle jeseni i 50-ak kg crvenog luka. Kažu, eksperimentalno, no jedno je sigurno – sve je to ekološki uzgoj, koriste stajsko gnojivo, trava se uklanja ručno, osim kod prvoga frezanja.

Ne otkrivaju sve

I tako ova zadovoljna i radišna obitelj vrijeme izvan redovitoga posla i škole provodi na svojim njivama u duvanjskim selima Vedašić i Omolj gdje se na površini od pet duluma vlastitoga zemljišta bave uzgojem zdravog povrća. Kušali smo i crni češnjak neobična okusa. – Crni češnjak je stari tibetanski proizvod, tj. dodatak prehrani koji se dobije fermentacijom običnoga. Još istražujemo ovaj proizvod i želimo stvoriti svoj recept, a za sada vam o tome ne možemo i ne želimo puno otkriti – govore vlasnici zadruge “Ćanto” za Tomislavcity. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?