haaški tribunal

Obrana Ratka Mladića zatražila izuzeće sudaca zbog pristrasnosti

Ratko Mladic
20.07.2016.
u 14:11

Mladićevi odvjetnici su zatražili i izuzeće sudaca Alphonsa Oriea i Cristopha Fluggea, te imenovanje novih “nepristranih” sudaca na njihovo mjesto

Obrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haaškim tribunalom zbog “sustavne pristrasnosti” tog suda.

Mladićevi odvjetnici su zatražili i izuzeće sudaca Alphonsa Oriea i Cristopha Fluggea, te imenovanje novih “nepristranih” sudaca na njihovo mjesto.

Obrana je zatražila da se postupak obustavi te da se oformi posebna radna grupa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narida (UN), koja će u roku od tri mjeseca napraviti izvješće o tome jesu li Mladićeva prava na pošteno suđenje i prezumpciju nevinosti prekršena, prenosi BIRN-Justice Report. 

Obrana je istaknula da su Mladićeva prava prekršena jer pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću sada rade na pripremi presude Mladiću, kao i zbog toga što su dvojica od trojice sudaca iz njegovog vijeća prethodno iznijeli stavove o tome da je on kriv.

- Bit ovog problema je što su suci Orie i Flugge unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrani - navela je obrana.

U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

U konačnici, obrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron – koji će raditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki dužnosnici UN-a.

Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava tim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije