Žepče

Obuka za šivače namijenjena nezaposlenim osobama koje nemaju iskustvo u šivanju

03.03.2017.
u 07:00

Razvojna agencija Žepče, u okviru projekta COBEAR – konkurentnost sredine poslovne izvrsnosti Teslić, Tešanj i Žepče, provela je obuku za šivače namijenjenu nezaposlenim osobama koje nemaju iskustvo u šivanju. Projekt COBEAR podržalo je Izaslanstvo EU, a zajedno ga realiziraju TRA - Razvojna agencija Tešanj, Odsjek za razvoj Teslić, Udruga poduzetnika Biznis centar Jelah Tešanj i RAŽ. Na obuci koju je pripremila Udruga proizvođača tekstila, kože i obuće “Tex” iz Sarajeva sudjelovalo je 12 polaznica koje su uspješno položile završni ispit krojenja i šivanja hlača. Ovaj zahtjevni zadatak pred njih su postavili profesor Samir Pačavar sa Sveučilišta u Travniku i Ferid Ajan, direktor i vlasnik poduzeća Bositex Žepče. Kako su objasnili, riječ je o jednostavnom procesu koji mora znati svaki od polaznika obuke za šivače. Dodijeljeni certifikati, na završnoj svečanosti koja je upriličena u prostorijama Razvojne agencije Žepče, potvrdili su kako su polaznici usvojili potrebno znanje i vještine za samostalan rad u tekstilnoj industriji.

Radna mjesta

Osposobljeni radnici, koji znaju raditi više operacija i svaku od njih dovesti do kraja, više su nego potrebni današnjim poslodavcima. - Jamčimo kako su ovi mladi ljudi spremni za sve zahtjeve u tekstilnom sektoru, izjavili su predavači koji su čestitke uputili polaznicima, ali i organizatoru na odluci da se započne s obukama radnika u tekstilu. Dodjeli certifikata nazočili su predsjednica Udruge “Tex” Sabina Bosno, predstavnici JU Služba za zapošljavanje ZDŽ Sehadet Hadžić, šef Odjela za zapošljavanje, i Verica Matijević, šefica Ureda rada Žepče, predsjedatelj OV-a Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije Namik Malićbegović, direktor TRA - Agencije za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić te direktor i vlasnik kompanije Bositex Žepče Ferid Ajan sa suprugom Dušankom. Uz četrdeset sati teorijske nastave, kandidati su u okviru četrdeset sati prakse imali priliku raditi na softveru za izradu šablona i krojnih slika, upoznati se s osnovama konstrukcije i krojenja te praktičnim radom na izradi gotovog proizvoda. Istaknuta je važnost neformalnoga obrazovanja u cilju smanjenja nezaposlenosti i poticanja zapošljavanja, kao i usklađivanja obrazovnih programa s potrebama lokalnog gospodarstva. Dodjelu certifikata - potvrda o dopunskom obrazovanju uručio je profesor Samir Pačavar. U sljedećem razdoblju će se više raditi na organizaciji obuka u cilju smanjenja nezaposlenosti te povećanja kompetencija nezaposlenih kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

Tekstilna industrija

Tekstilna industrija u Žepču ima dugu tradiciju. U toj industriji posluje devet malih i srednjih poduzeća koja ukupno zapošljavaju oko 1500 osoba. U prijeratnom razdoblju najznačajniji tekstilni proizvođač u Žepču bila je tvrtka ILZO Mahnjača koja je zapošljavala više od 1500 radnika, a danas je u stečaju. Međutim, iz te tvrtke na osnovi raspoložive kvalificirane radne snage i koncepta “know-how” nastao je niz privatnih tvrtki iz oblasti prerade tekstila i kože, uključujući Elchy Tex i Bositex te proizvođač obuće - Antilop. Trenutačno je Prevent, koji je kupio Car Trim, najveći poslodavac s oko 700 zaposlenih. Poseban značaj u sektoru prerade tekstila predstavlja proizvodnja HTZ opreme koja u Žepču ima dugu tradiciju i koju nastavljaju tvrtke Bositex koji proizvodi radnu odjeću za medicinske djelatnike te Elchy Tex koji proizvodi radna i zaštitna odjela za različite namjene. Proizvodnja odjeće i obuće po načelu “lohn” je djelatnost u kojoj postoji potreba za velikim brojem radne snage te se od gospodarskih društava iz ovog segmenta očekuje da budu jedan od najznačajnijih generatora zapošljavanja u Žepče.

U sljedeće dvije godine očekuje se povećanje broja zaposlenih za oko 20,5 posto u odnosu na njihov trenutačni broj. Industrija tekstila i odjeće čini 5,7 posto proizvodnje u svijetu s više od 14 posto svjetske zaposlenosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije