Rak dojke i alarmantni podaci

Od ‘ženske bolesti’ danas boluje i sve više bh. muškaraca

27.10.2017.
u 20:00

Karcinom ili rak dojke najčešća je maligna bolest kod žena diljem svijeta, piše Večernji list BiH. Svake godine se u svijetu dijagnosticira više od 1,500.000 novih slučajeva raka dojke, a oko 400.000 žena godišnje izgubi bitku s ovim oboljenjem.

Edukacija o oboljenju

Kako je karcinom dojke “ženska bolest”, osporava činjenica da od te bolesti obolijeva sve više muškaraca. Specijalistica radioterapije i onkologije u SKB-u Mostar dr. Ivana Tica Sedlar kazala je da su najčešći klinički simptomi oboljenja ove vrste kod muškaraca jednaki kao i kod žena. - Budući da je svijest muškaraca o navedenoj bolesti puno manja nego kod žena, većina njih se javi u poodmakloj fazi, kad je bolest već uznapredovala. Stoga je važno podizati svijest o samopregledu, ali i educirati muški dio populacije kako ni oni nisu pošteđeni pojave raka dojke - kazala nam je Tica Sedlar. Kao vrlo bitan čimbenik u postupku liječenja oboljelih ističe psihičku podršku. - Bitno je uočiti potrebe pacijenata radi pružanja odgovarajuću psihijatrijsko-psihološke potpore, tretmana i liječenja, u što je, svakako, važno uključiti i bliske rođake i prijatelje te zdravstvene profesionalce jer je dokazano kako oboljeli od raka dojke imaju visoku stopu psihičkih smetnji koje ometaju svakodnevnu kvalitetu života - kaže Tica Sedlar ističući kako bi svaki liječnik i zdravstveni djelatnik bar toplom riječi trebao ohrabriti oboljele. Iako čimbenike oboljenja nije moguće kontrolirati, postoje mjere koje bi svaka osoba trebala poduzeti u borbi protiv raka dojke. Tica Sedlar nam je kazala da se više od 90% žena može izliječiti ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi bolesti te se u prilog navedenoj činjenici preporučuje provoditi redovite samopreglede dojki, ultrazvuk i mamografiju. Kod osoba opterećenih obiteljskom anamnezom prvu mamografiju bi trebalo napraviti već s 35 godina.

“Ženska bolest”

Kako je broj oboljelih sve veći, kazali su nam i iz Udruge “Novi pogled” iz Mostara, koja ima oko 500 članica i od prošle godine jednog člana muškog spola. - Osim kod žena, ova bolest sve je zastupljenija i kod muškaraca. Znamo da je u prošloj godini bilo šest oboljelih muškaraca. Muškarcima je još uvijek neugodno doći u udrugu, ali i općenito pričati da su oboljeli od te bolesti jer se karcinom dojke i danas označava kao “ženska bolest”, ali nije - kazali su nam iz te udruge, gdje aktivno rade na podizanju svijesti građana organizirajući brojna edukacijska predavanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije