Predlagač Mario Karamatić

Odluka: Hoće li korisnici kredita u švicarskim francima odahnuti!?

Mario Karamatic intervju
VL FOTO
09.11.2015.
u 06:15

Više od 9000 korisnika kredita u švicarskim francima mogli bi konačno odahnuti ulaskom u 2016. godinu. Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke mogao bi biti jednoglasno usvojen na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovu informaciju je potvrdio predlagač ovog zakona i izaslanik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH Mario Karamatić.

- Prijedlog zakona u ponedjeljak, 9. studenoga, ide na Povjerenstvo za financije i proračune, a njegovo prvo čitanje će biti na sjednici Doma naroda koja će se održati u utorak, 10. studenoga, kazao je Karamatić. Ako zakon prođe u obliku kakav je sada, visina kredita koji je bio u švicarskim francima na dan podizanja kredita se obračunava po tadašnjem tečaju u KM. To znači da će korisnici vraćati onoliko novca koliko su i dobili prilikom podizanja kredita, plus pet posto kamate, tako da ni Hypo banka ne bi bila oštećena. - Prema kretanju kamatnih stopa koje su banke inače bile dužne obračunavati, današnje kamate su od tri do četiri posto. Kada su krediti podizani, realna kamata je bila negdje oko osam posto tako da mislim da s ovih pet posto banke imaju sasvim pristojnu zaradu.

Naši građani su bili prevareni i obmanjeni od Hypo banke i više se tu ne radi o 9000 korisnika kredita u švicarskim francima, već o skoro 900 milijuna KM ekstra profita koje bi Hypo banka uzela od građana BiH, ističe Karamatić.

Ako Karamatićev prijedlog zakona bude jednoglasno podržan od izaslanika Doma naroda PS BiH, on nakon toga ide na izglasavanje u Zastupnički dom PS BiH. Pozitivan ishod za korisnike kredita mogao bi biti u siječnju ili veljači 2016. godine kada on očekuje službeno usvajanje zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?