Vjekoslav Mandić

Odmjereni ministar kojemu je struka uvijek bila na prvom mjestu

09.10.2021.
u 08:54

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić, koji je u četvrtak nakon borbe s bolešću preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ostat će upamćen kao osoba visokih stručnih kvaliteta koja je cijeli svoj život i karijeru posvetila medicini skrbeći se za čovjeka te vjerujući u znanost i struku kada je riječ o borbi za zdravlje ljudi, piše Večernji list BiH.

Profesionalnost

Sam Mandić svoj je posao obavljao profesionalno, bilo da je riječ o medicini bilo da se radilo o dužnosti ministra zdravstva.

Njegova stručnost i kompetentnost uvijek su bile na prvom mjestu, a odmjerenost s kojom je nastupao pokazatelj je pravog znanstvenog pristupa koji je njegovao u svakoj temi.

Dužnost ministra zdravstva obavljao je u jednom od najtežih trenutaka za BiH kada je riječ o zdravstvenoj situaciji, u okolnostima globalne pandemije koja je u potpunosti poremetila normalno funkcioniranje i svakodnevni život velikog broja stanovnika.

Ipak, Mandić je u tom trenutku pokazao pribranost i spremnost za donošenje racionalno utemeljenih odluka.

Upamćene su njegove poruke kojima je pozivao na zauzdavanje širenja pandemije kroz odgovorno ponašanje građana i pridržavanje jednostavnih mjera koje mogu smanjiti mogućnost prijenosa zaraze.

Mandić je također jasno ukazivao na prednosti cijepljenja, ne samo kada je riječ o koroni već i općenito govoreći.

- Imunizacija, odnosno cijepljenje, jedno je od najvećih ne samo medicinskih nego civilizacijskih dostignuća. Često je argument protivnika redovitog programa cijepljenja bio da se djeca cijepe protiv bolesti koje više nisu prisutne, što, naravno, nije točno.

Upravo zahvaljujući cijepljenju, mi nemamo pojedine bolesti, ali uzročnik tih bolesti je prisutan - jedna je od poruka ministra koji je bio jasan glas razuma u današnjem vremenu kada je taj glas itekako bio potreban.

Suradnja s kolegama

Mandić je također imao riječi hvale za naš zdravstveni sustav u vremenu krize, kazavši u jednom od intervjua za Večernji list kako su, zahvaljujući ogromnom zalaganju i požrtvovnosti zdravstvenog kadra, u proteklih godinu dana uspjeli očuvati zdravstveni sustav.

Mandić je kao federalni ministar ostavio neizbrisiv trag u radu Vlade Federacije, čiji su članovi odreda imali samo riječi hvale za čovjeka koji je bio iskreni prijatelj i uvijek spreman na suradnju. O pokojnom ministru najbolje riječi imali su i njegovi stranačke kolege.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović oprostio se uime HDZ-a BiH od Vjekoslava Mandića, kazavši kako je dr. Mandić bio je prijatelj i dugogodišnji član Hrvatske demokratske zajednice BiH.

- Iako nikada nismo spremni na posljednji pozdrav našim voljenima koje je Svevišnji pozvao sebi, u svojim mislima i molitvama zauvijek ćemo nositi sjećanje i zahvalnost za njegov život, rad i zalaganje. I ovim putem izražavam duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima u ovim, za sve nas, teškim i bolnim trenucima. Počivao u miru Božjem - poručio je Čović u izjavi za Večernji list. U petak je u Vladi Federacije otvorena i knjiga žalosti u koju se prvi upisao federalni premijer Fadil Novalić te tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Rođen u Konjicu 1959. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, Mandić je cijelu svoju profesionalnu karijeru vezao uz medicinu. Godine 1985. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

U Zagrebu 1998. godine položio je specijalistički ispit, a 2009. magistrirao na Medicinskom fakultetu u Mostaru, gdje je i doktorirao 2013. godine. Tijekom svoje bogate karijere radio je u Domu zdravlja Konjic od 1985. do 1993. te na Odjelu ginekologije Kliničke bolnice Mostar od 1993. do 2005. Godine 2011. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za kirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a od 2015. obavljao je dužnost federalnog ministra zdravstva. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije