Venecijanska komisija

Odustajanje od referenduma jedina legitimna odluka RS-a

Venecijanska komisija
23.09.2016.
u 19:18

- U državi gdje je na snazi vladavina prava Presude Ustavnog suda se provode i nisu nikakve teme za glasovanje, bilo u parlamentima bilo u narodu - stav je Venecijanske komisije

Venecijanska komisija uznemirena je činjenicom da, usprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. rujna 2016. godine kojom je obustavljen referendum u Republici Srpskoj, Vlasti RS-a ipak namjeravaju organizirati referendum, doznaje BHRT u ovoj Komisiji.

Iz Venecijanske komisije poručuju da je "Ustavni sud utvrdio da je Dan Republike Srpske neustavan kao diskriminirajući nad nesrpskim stanovnicima entiteta, a svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlasti tog suda, što nije prihvatljivo”.

- U državi gdje je na snazi vladavina prava Presude Ustavnog suda se provode i nisu nikakve teme za glasovanje, bilo u parlamentima bilo u narodu - stav je Venecijanske komisije.

Iz Venecijanske komisije je poručeno da je nakon odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti u RS-u, u državi koja je članica Vijeća Europe, odustajanje od referenduma, prenio je BHRT.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Europe, međunarodne asocijacije koje čini ukupno 47 europskih i susjednih zemalja. To tijelo bavi se ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije