bolja suradnja

Ojačati gospodarske veze s Gornjom Austrijom u kojoj živi oko 10 tisuća Hrvata iz BiH

27.09.2015.
u 06:30

Zaključeno je kako BiH nema alternativu članstvu u EU te kako je potrebno uraditi sve na stvaranju pozitivnih uvjeta za razvoj BiH i njezinu transformaciju koja je nužan preduvjet pridruživanja EU

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, boravila je ovih dana u Gornjoj Austriji. Povod posjetu austrijskoj regiji bio je Sajam izvoznika Exporttag 2015. koji je, u organizaciji Gospodarske komore i vlade Gornje Austrije, održan u Linzu. Bradara je ovom prilikom posjetila štand Gospodarske komore FBiH te razgovarala s predsjednikom Komore Markom Šantićem, kao i štand izlagača Bijeljine, predvođenog gradonačelnikom Mićom Mićićem. S ciljem unapređenja postojeće gospodarske suradnje između FBiH i Gornje Austrije, Bradara je nazočila i Večeri gospodarstvenika koja je upriličena u sklopu sajma. Bila je to prilika za razgovore s predstavnicima Gospodarske komore Gornje Austrije na čelu s predsjednikom Komore Rudolfom Traunerom. Upriličen je i sastanak s Bernhardom Baierom, dogradonačelnikom Linza. Razgovaralo se o povezivanju gradova u FBiH s Linzom, kao i ekonomskom povezivanju FBiH s Gornjom Austrijom .

Izbori u Austriji

Naime, poveznica između FBiH i Gornje Austrije već postoji. U pitanju je brojno iseljeništvo, a samo Hrvata iz BiH u spomenutoj austrijskoj regiji živi više od 10 tisuća. Većina je iz središnje Bosne. Mladen Nenadić, član Austrijske pučke stranke (OVP), organizirao je u mjesnom župnom uredu susret s predstavnicima dijaspore. Bradaru je upoznao s činjenicom kako zajednica Hrvata u Gornjoj Austriji ima više od 10 tisuća ljudi. "Organizirani smo na svim poljima, od kulturnog do političkog. Dobra organizacija osigurala nam je sudjelovanje u svim aktivnostima, od lokalne zajednice, mjesnih odbora do viših razina vlasti i pokrajinskog parlarmenta", kazao je Nenadić na sastanku s Bradarom. Kroz organizacije koje okupljaju Hrvate naseljene u Linzu i Gornjoj Austriji, njeguju se i kultura i jezik hrvatskog naroda, istaknuto je. Nakon što su je upoznali s položajem zajednice hrvatskih iseljenika u Gornjoj Austriji, jednoj od devet pokrajina Austrije, države u kojoj živi i radi oko 100.000 Hrvata, Bradara je domaćine upoznala s položajem Hrvata u BiH, političkim i gospodarskim prilikama. O spomenutim temama govorila je i na Hrvatskom radiju u Austriji u razgovoru s urednikom Ljupkom Nakićem. Naglasak je bio na prilikama u središnjoj Bosni, a Bradara koja je i zastupnica u Saboru SBŽ i predsjednica Kluba Hrvata, ovom je prilikom pobrojala niz pomaka. "Ostvarili smo dobar napredak u sferi školstva, zdravstva, pravosuđa, poboljšali sigurnost. Radimo na nizu projekata, a jedan od njih je i izgradnja pete lamele Hrvatske bolnice "Dr. Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj kojom će ova zdravstvena ustanova dobiti pravi smisao, odnosno biti zaokružena. Cilj je osigurati opstojnost u ratu teško obranjenoj središnjoj Bosni. I vas koji živite izvan domovine ovom prilikom pozivam da čuvate svoju očevinu te cijenite svaki pedalj imovine u BiH od koje ni kao pojedinci ni kao narod ne smijemo odustati", poručila je Bradara. Ona je ovom prilikom pozvala Hrvate Linza i Gornje Austrije da ovog vikenda izađu na izbore te podrže kandidate Austrijske pučke stranke (OVP), stranke iz obitelji Europskih pučkih stranaka čiji je član i HDZ BiH. U izbornoj utrci, uz ostale, su i Bernhara Baier, kandidat OVP-a za gradonačelnika Linza te Mladen Nenadić, kandidat za gradsko vijeće Linza, podrijetlom iz Bugojna. "Svojim dolaskom Bradara je posebno osvježila Hrvate koji živimo na ovim prostorima. Obećala je i pojednostavljenje budućih glasačkih pravila za nas u iseljeništvu. Mi smo tu ne samo pred izbore i stoga nam je izuzetno drago kad nas predstavnici vlasti naše domovine posjete", istaknuo urednik Hrvatskog radija Austrije Ljupko Nakić, rodom Travničanin. Susret s predstavnicima hrvatskog iseljeništva u Gornjoj Austriji rezultirao je zaključkom o preuzimanju zajedničke obveze unapređenja dosadašnje suradnje, ali i razvijanja novih načina kako bi zajednica Hrvata u Austriji ostala povezana s matičnom domovinom, te sačuvala jezik, kulturu i identitet hrvatskog naroda.

Stanje u BiH

Na poziv Viktora Sigla, predsjednika parlamenta Gornje Austrije, Bradara je posjetila i parlament Gornje Austrije. Predsjednik parlamenta Gornje Austrije upoznao je s regijom i Linzom. Zbog višestoljetne povezanosti, istaknuta je važnost jačanja odnosa BiH i Austrije. A Bradara je upoznala predsjednika parlamenta Gornje Austrije Viktora Sigla sa stanjem u BiH, kao i problemima s kojima se ova zemlja susreće na putu članstva u EU. Kazala je kako unutar FBiH i BiH postoji konsenzus oko pitanja koja su temelj stabilizacije BiH i ubrzanja europskog puta. No, zbog složenosti političkog sustava, za pokretanje pozitivnih pomaka u BiH potrebno je više strpljenja. Pozvala je Sigla u uzvratni posjet Parlamentu FBiH te mu darovala Etnološku monografiju o tradicijskoj odjeći, pjesmama i plesovima Hrvata u BiH u 21. stoljeću autora Zvonka Martića i Vidoslava Bagure. Održan je i sastanak s dr. Josefom Ratzenböckom, počasnim predsjednikom Europske pučke stranke (OVP) Gornje Austrije i bivšim predsjednikom vlade Gornje Austrije. Ratzenböck je predstavio strukturu i povijesni razvoj OVP-a i gdje su trenutačno pozicionirani na političkoj sceni Austrije te kakva im je vizija budućnosti. Bradara je predstavila HDZ BiH, strukturu i povijesni razvoj stranke te ulogu koju HDZ BiH trenutačno kao najjača hrvatska politička stranka ima u BiH. Sugovornici su se dotakli i aktualnog političkog stanja u BiH te europskog puta. Spomenuta su pozitivna iskustva zemalja sa sličnim sustavom uređenja u svladavanju prepreka koje stoje na putu članstva u EU. Zaključeno je kako BiH nema alternativu članstvu u EU te kako je potrebno učiniti sve na stvaranju pozitivnih uvjeta za razvoj BiH i njezinu transformaciju koja je nužan preduvjet pridruživanja EU. Članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH pozvala je i Ratzenböcka da posjeti BiH. Uime HDZ BiH kandidatima OVP-a poželjela je uspjeh na izborima u Gornjoj Austriji koji se održavaju danas. Posjet Gornjoj Austriji rezultirao je dogovorom o jačanju suradnje Federacije BiH s Gornjom Austrijom na političkom i institucionalnom planu. Brojno hrvatsko iseljeništvo jaka je poveznica između dvije regije i povod jačanju postojećih veza na političkom, gospodarskom i drugim poljima života i rada.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?