Poljodjelci

Općini Orašje 1,15 milijuna KM

14.01.2016.
u 07:00

Posavski poljoprivrednici prošlu će godinu pamtiti po zbrajanju šteta na svojim poljima, najprije nakon poplava koje su se dogodile u svibnju 2014. godine, a onda i suše koja je Posavsku županiju pogodila u ljeto prošle, 2015. godine.

Svaki sastanak o toj temi, temi vremenskih nepogoda koje su se dogodile u Posavini, uvijek je dobrodošao i njemu se uvijek odazovu, iščekujući rješenja svojih financijskih problema i saniranja minusa koji su se nagomilali u kućnim proračunima, piše Večernji list BiH.

Održavanje komunalne infrastrukture i nastavak sanacije šteta od poplava bili su osnovne teme sastanka u općinskoj upravi Orašja, a koliko je tema aktualna potvrđuje činjenica da se pozivu općinskoga načelnika odazvalo svih 13 predsjednika mjesnih zajednica općine Orašje.

Pomoć poplavljenima

-Općina Orašje je od Vlade Federacije BiH, točnije Federalne uprave civilne zaštite, dobila 1,15 milijuna konvertibilnih maraka za otklanjanje posljedica šteta od poplava i taj novac podijelit će poplavljenima po usvojenom pravilniku o dodjeli novčane pomoći za obnovu, uz napomenu kako će se voditi računa da novac dobiju prvo oni kod kojih je poplava izazvala štete, a koji nisu do sada dobili nikakvu novčanu pomoć, a zatim i drugi u cilju izjednačavanja pružene pomoći za obnovu od poplava s drugim poplavljenima.

U taj proces bit će uključeni predsjednici mjesnih zajednica općine Orašje koji su zaduženi da u svojim mjesnim zajednicama prate stanje obnove, kazao je, uz ostalo, načelnik općine Orašje Đuro Topić.

Predsjednici mjesnih zajednica općine Orašje iznijeli su probleme vezene uz dosadašnje održavanje cesta, posebice u zimskome razdoblju, stanje održavanja groblja, a bilo je riječi i o funkcioniranju i održavanju javne rasvjete.

Milijunske štete od suše

Kada je riječ o problemima vezanim uz saniranje šteta od prošlogodišnje suše , situacija je neizvjesna i s puno nepoznanica hoće li i tko će sanirate milijunske štete. Samo na području općine Orašje poljoprivrednicima je nanesena šteta od 5,122.708 konvertibilnih maraka.

Od ukupnog iznosa, 378.440 konvertibilnih maraka iznose štete prijavljene kod pravnih osoba, a 4,74 milijuna konvertibilnih maraka šteta na materijalnim dobrima kod fizičkih osoba.

Od 732 prijave štete na poljoprivrednim kulturama, najviše ih je bilo u mjesnoj zajednici Donja Mahala - 129, potom u Oštroj Luci 113, slijedi Tolisa sa 100 prijava, a najmanje ih je bilo u Bukovoj Gredi - 11 prijava.

Suša je uništila više od 4000 tona kukuruza, odnosno iskazano u markama ta šteta iznosi 1,7 milijuna KM. Dva milijuna maraka procijenjena je šteta na soji, a na duhanu čak 2,3 milijuna maraka. Poljoprivrednici su prijavljivali štetu i na povrću od gotovo pola milijuna maraka, a štete su zbrojene i na bundevama, djetelini, voću i vrbovoj šibi. •

S obzirom na to da je općinskim proračunom općine Orašje planirano samo 7000 konvertibilnih maraka za naknade zaštite i spašavanja, Općina Orašje nije u mogućnosti obaviti financiranje otklanjanja posljedica šteta od suše iz ljetnoga razdoblja prošle godine.

Općinsko vijeće Orašje usvojilo je na sjednici konačno izvješće o procijenjenoj šteti na temelju kojeg će načelnik općine Orašje Đuro Topić uputiti molbu višim raznima vlasti za financijsku pomoć za otklanjanje šteta sukladno propisima, objašnjavaju iz općinske uprave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije