Upozorenje

Oprezno s petardama i lampicama da se slavlje ne pretvori u tragediju

25.12.2020.
u 17:17

Trinaestogodišnji dječak iz Omiša u susjednoj Hrvatskoj zauvijek će pamtiti ovogodišnje božićne blagdane. Dječak se petardama u ponedjeljak sam igrao u blagovaonici i u šaci je aktivirao petardu. Zadobio je vrlo tešku ozljedu šake te su mu liječnici morali amputirati tri prsta.

U Hrvatskoj zabrana

Ovakvih ozljeda u RH sljedećih godina više ne bi trebalo biti. Ovi božićni i novogodišnji blagdani trebali bi postati zadnji tijekom kojih upotreba petardi neće biti kažnjiva. Od 2. siječnja 2021. u RH će biti zabranjena prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe tijekom cijele godine. Poput Hrvatske i u BiH blagdani protječu uz eksplozije različitih pirotehničkih sredstava. Dok jedni pucaju i dobro se zabavljaju, drugi se pitaju treba li uopće slaviti na takav način. Roditelji, ali i mladi, često zaboravljaju kako ovo može biti vrlo “opasna zabava”, pogotovo za djecu, jer može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica. Uz to što je opasna, uporaba pirotehnike je i kažnjiva, a kazne se razlikuju od županije do županije. Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ-a te iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kada je pak riječ o SŽ-u, kazne su rigoroznije. Predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM, a roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM, piše Večernji list. Prema Zakonu o prometu eksplozivnih tvari i zapaljivih tekućina, pirotehnički proizvodi u RS-u mogu se prodavati samo osobama starijim od 18 godina, i to od 15. studenoga do 30. siječnja. Kazne za kršenje ovog Zakona su od 300 do 3000 KM. Osim kazni, koje su izrazito visoke, upozorenja dolaze i od liječnika, koji upozoravaju na fatalne posljedice poput slučaja s početka teksta. “Posljedice mogu biti fatalne, osim toga, djeca ostaju invalidi za cijeli život. Te su ozljede toliko teške da djeca ostaju bez čitave šake, bez oka, bez uške...”, upozoravaju liječnici na “igru s pirotehnikom”.

Skrivene opasnosti

Osim druženja s voljenim osobama, darivanja i bogate trpeze, blagdani sa sobom donose i opasnosti. Jeste li se ikad zapitali kakva je kvaliteta božićnih lampica koje svijetle u vašem domu? Zbog korištenja neispravne božićne rasvjete često izbijaju požari na stambenim objektima. Božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, piše Večernjak. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Budući da se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da izgori i zahvati okolni namještaj. Pri kupnji lampica treba voditi računa o kvaliteti jer čak je trećina božićnih lampica neispravna i može izazvati požar, pokazuje istraživanje Europske komisije. I kad su lampice upaljene, uvijek trebaju biti pod nadzorom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije