MOSTAR

Osnovati dva nova komunalna poduzeća umjesto sadašnjih pet

odlagalište otpada
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
27.02.2014.
u 09:36

Ovih dana u Mostaru se vode intenzivni razgovori oko položaja komunalnih poduzeća u ovome gradu

Ovih dana u Mostaru se vode intenzivni razgovori oko položaja komunalnih poduzeća u ovome gradu. Njih je čak pet, a od toga samo JP Parkovi posluju pozitivno. Zanimljivo je kako nema ni pariteta u ovim gradskim tvrtkama, tako da u četiri rade isključivo Bošnjaci, a paritet je samo zastupljen opet u Parkovima. Stoga se ovih dana vode razgovori kako riješiti ovo stanje, odnosno kako spriječiti daljnje gubitke i pogoršanje stanja. Dok SDA traži da se poduzeća ujedine, hrvatska strana zahtjeva da Komos prvo ode u stečaj, a tek onda da se pregovara o mogućem ujedinjenju.

- Zašto ujediniti poduzeće koje duguje skoro 10 milijuna KM i ono koje dobro posluje. Dobit ćemo novog bolesnika. Smatramo da Grad treba imati dva poduzeća. Jedno koje će voditi posao prikupljanja otpada i drugo koje će voditi brigu o novom deponiju. Tražimo da se uspostavi paritet jer u sadašnjim strukturama Hrvata gotovo nema - rekao nam je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda. Glavni problem u cijeloj priči je opet Komos. Dok se SDA trudi i federalnim novcem pokušava kupiti socijalni mir u ovom poduzeću, ostalima je jasno kako je stečaj jedino rješenje. To je put kojim su prije nekoliko godina prošli Parkovi. Sada su Parkovi jedno od rijetkih gradskih poduzeća koje pozitivno posluje, a Komos ima dugovanja koja su četiri puta veća od vrijednosti imovine ove tvrtke.

Još prije četiri godine su postojali svi uvjeti da ovo poduzeće ode u stečaj, ali bošnjačke stranke i dalje blokiraju taj proces. Zbog toga se spominje i podizanje kaznenih prijava protiv onih koji ne žele podnijeti zahtjev za stečaj, a to su već odavno trebali učiniti. U međuvremenu, SDA inzistira na ujedinjenju komunalnih poduzeća u Mostaru kako bi imovinom Parkova platili dugove Komosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?