Skandalozno: HBS upozorava na 'zulum'

Otimaju crkveno zemljište i grade Bosanski arhiv u Travniku

14.12.2016.
u 07:00

Općina Travnik, uz suglasnost Vlade Srednjobosanske županije, protuzakonito je dala dozvolu za izgradnju “Bosanskog arhiva” na zemljištu u vlasništvu Katoličkog školskog centra u tome gradu, na što uopće nisu reagirale hrvatske vlasti, upozoravaju iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) koja je dostavila i fotografije spornih radova. Naime, bez ikakvoga znanja legalnoga vlasnika, mimo svih zakonskih procedura, po nalogu Općine i Županije, krenulo se u građevinske radove na terenu koji je dio odluke Ustavnog suda, a prije toga Suda za ljudska prava iz 2003. godine o povratu otete imovine u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije u Travniku.

‘Patriotizam’ BiH

Dok je Općina Travnik imovinu otetu Islamskoj zajednici za vrijeme komunizma uredno i pravodobno vratila, traže se uvijek novi razlozi za otezanje povrata imovine Katoličkoj crkvi, unatoč ovim dvjema presudama, navodi HRS. “Da se radi o istinskom ‘bosanskom zulumu’, najbolje dokazuje činjenica kako bageri i svi strojevi, unatoč opetovanim prigovorima inspekcijskim službama, protupravno prolaze školskim dvorištem i igralištem, ometajući odvijanje nastave i dječju igru”, dodaju i upozoravaju da je slučaj otimanja imovine KŠC “Petar Barbarić” u Travniku ponajbolji dokaz kako se gaji patriotizam prema BiH i njezinim narodima sotoniziranjem Herceg Bosne, a s druge strane, pokazuju svoje pravo lice. Upozorava se i da to, nažalost, nije jedini slučaj. Dovoljno je malo zagrepsti ispod površine i istražiti zapošljavanja u javnim institucijama općina i županija gdje su Hrvati u manjini, gdje se skoro sto posto zapošljavaju isključivo osobe bošnjačke nacionalnosti. No, slučaj KŠC “Petar Barbarić” ne pokazuje samo kako “bosanski zulum” funkcionira u praksi.

HRS upozorava da se hrvatski političaru zadovoljavaju zapošljavanjem svojih kadrova te obilaze prostorije poput KŠC-a gdje redovito izražavaju zabrinutost zbog nepovrata imovine, obećavajući kako , čim oni dođu na vlast, svi problemi biti riješeni. No, istodobno, kako se sve to odvija, najbolje pokazuje početak gradnje “Bosanskog arhiva”.

‘Arhiv Herceg Bosne’

Iz HRS-a su kritizirali i predstavnike međunarodne zajednice što to prešućuju. HRS je osudio otimanje imovine u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije. “Javno postavljamo sljedeće pitanje: kako bi reagirali sarajevski mediji, nevladin sektor i drugi ‘bosanski’ dušobrižnici da se kojim slučajem dogodilo otimanje imovine Islamske zajednice u Mostaru za izgradnju ‘Arhiva Herceg Bosne’. Smatramo, također, sramotnim da institucije i dužnosnici hrvatskog naroda ne samo da ne vode računa o životu Hrvata tamo gdje smo manjina nego svojim neradom i sebičnošću sve to potenciraju”, stoji u priopćenju.

Ova stranka je poduprla i KŠC “Petar Barbarić”, Hrvate Travnika i drugih mjesta gdje su u manjini u nadi da će u konačnici pravda i zakon pobijediti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije