NEVJEROJATNO

Otkriven novi važan simptom koronavirusa: Studiju su prvi objavili srpski liječnici

02.11.2020.
u 18:02

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Tim liječnika s ORL klinike KC Niš ispitivao je utjecaj koronavirusa na sluh i pokazalo se da obolijevanje od covida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama. Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija utjecaja covida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je za RTS da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao utjecaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata, prenosi N1

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može napasti i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko tjedana, a kod nekih i nekoliko mjeseci. Direktor ORL klinike navodi da se tijekom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh, koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi stvaraju mikrotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kisika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da nitko u svijetu još nije proveo ovoliku sveobuhvatnu studiju utjecaja covida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije