Od danas promjene

Ovaj tjedan u BiH kiša koja se ledi na tlu, ali i snijeg

kisa
02.01.2016.
u 07:00

Temperature debelo ispod ništice uvele su nas u prvi mjesec u godini. Sarajevo se probudilo na -9 stupnjeva, Banja Luka na -8, Livno čak na -12, dok je u Mostaru temperatura bila -1. I poslijepodne je bilo hladno, piše Večernji list BiH.

Od navedenih gradova najtoplije je bilo tijekom jučerašnjeg dana u Mostaru, 6 stupnjeva. Sunčano vrijeme, kakvo je vladalo tijekom prosinca, s današnjim danom završava. Već poslijepodne doći će do razvoja naoblake i počet će padati kiša koja bi u Bosni u noći na nedjelju trebala prijeći u snijeg. Prema predviđanjima meteorološke postaje yr.no, ova promjena je uvod u duže nestabilnije razdoblje. To je potvrđeno i na stranicama Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

- U prvoj polovini siječnja očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme s povremenim oborinama. Jutarnje temperature do 5. siječnja u Bosni će se kretati oko -10, a u Hercegovini oko 0 Celzijevih stupnjeva, dok će dnevne u Bosni u istom razdoblju dosezati vrijednosti do 2 stupnja, a u Hercegovini do 7 C, stoji na stranicama Zavoda. Oborine i hladnije vrijeme u idućih nekoliko dana predviđa i profesor Zoran Zadro, neovisni meteorolog.

- Sljedećih dana u našoj regiji stiže zima te ponegdje prvi ozbiljniji snijeg. Osobito se to odnosi na gorska područja. Međutim, snježne oborine zasigurno treba očekivati i u Bosni, na kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore, Srbiji i Makedoniji. Ovih dana bit će i kiše koja se ledi u dodiru s tlom, bit će i susnježice tako da je moguća kombinacija svega. Kiše će uglavnom biti u obalnim i priobalnim područjima. Što se tiče ostatka zime, Zadro naglašava kako je već u sezonskim prognozama objavljeno da će drugi dio zime pokazati više pravog, zimskog vremena.

- Upravo u tome smjeru ide i atmosferska cirkulacija, potvrdio je Zadro. Prošle godine hladnoća i snijeg nisu uzimali previše maha, a godina je proglašena najtoplijom od početka mjerenja. Što se tiče 2016. godine, britanski meteorolozi tvrde kako će ona biti još toplija od 2015., ali početak godine, zasad, to ne sugerira. Kako god, ako ste topliju odjeću već pripremili, vrijeme je i za kišobrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?