Mladifest

Ovdje u Međugorju potpuno se predajte Blaženoj Djevici Mariji

Đani
04.08.2017.
u 07:18

Četrdeset tisuća mladih na pravoj ljetnoj vrućini i visokim temperaturama predano prati program 28. po redu međunarodnog molitvenog susreta mladih “Mladifesta” u Međugorju koji se odvija pod geslom “Da ljubav vaša sve više raste”. Trećega dana susreta svjedočio je o teškim patnjama koje je doživio od komunističkog režima u Albaniji albanski kardinal Ernest Simoni Troshani. On je zbog svoga svećeničkoga zvanja i vjere u komunističkom tamošnjem režimu proveo 28 godina u zatvoru u sobici dva sa dva metra. U zatvoru je molio za pokojnog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i vlasti su mu ekspresno odredile kaznu - smrt vješanjem. No, pomilovan je. - Bog mi je pomogao - kazao je 89-godišnji kardinal iz Albanije. Sveti Otac papa Franjo dao mu je titulu kardinala i zbog toga je jako sretan. Iako je bio s Papom na ručku, za titulu kardinala saznao je gledajući tijekom domjenka veliki ekran. - To je dar Božji i nagrada Majke Božje - rekao je na svjedočenju u Međugorju gdje je veličanstveno pozdravljen dugotrajnim pljeskom mladih iz cijeloga svijeta nazočnih na molitvenom festivalu. Irkinja Angela Hayes govorila je o smrti muža i sina te načinu na koji je to prebrodila na svom teškom životom putu. Mladifest u Međugorju vratio ju je u život. Mir je u svom srcu našla u Međugorju. I Gospa Kraljica Mira joj, kako je kazala, pomaže nositi teški životni teret. I stoga je, po njezinim riječima, Međugorje pravo čudo. I sada svake godine s djecom i mladima iz Irske dolazi u Međugorje. Ove godine ih je došlo 117. Katehezu je trećeg dana imao otac Jacques Philippe. On je govorio u svojoj katehezi o važnosti vjere u životu. I o tome je kazao: - Trebamo rasti u vjeri jer kad rastemo u vjeri bliži smo Bogu iako to ne osjećamo. Vjeru treba tražiti u molitvi. Treba čitati Bibliju. Ona ima veliku moć hraniti našu vjeru. Treba činiti djela vjere. Treba paziti kako živimo. Ne živimo protivno duhu vjere. Rastimo u vjeri. To je ovo što činimo ovdje u Međugorju. Povjerite se i posvetite se Mariji. Ako sve damo Mariji, i ona će nama sve dati. Zato se ovdje u Međugorju potpuno predajte Majci Mariji. Ona će vam dati svoju vjeru i pravu ljubav Božju.

Večer prije održane su tradicionalna molitva pred križem i meditacija sa svijećama. Ples na festivalu animiraju članovi međugorske Frame. Međunarodni orkestar vrlo je aktivan, mladi ga burno svakog dana pozdravljaju velikim pljeskom. I ove godine tijekom trajanja Međunarodnoga molitvenog susreta mladih u Međugorju sudionici mogu na velikom platnu dugom 100 m, a koje su i ove godine pripremili mladi iz zajednice Cenacolo, svaki dan pisati svoje molitve, zahvale Bogu ili neku duhovnu misao. To će se platno zadnjega dana prinijeti u euharistiji u zajedničkoj molitvi. Središnji dio i jučer bila je večernja misa koju je predslavio fra Alen Pajić, mladomisnik Hercegovačke franjevačke provincije, u suslavlju 504 svećenika. Propovijedao je fra Danko Perutina. U prijenosu uživo večernji program pratila su 645.724 gledatelja. Zbog visokih temperatura koje vladaju u Međugorju ovih dana, nastale su izmjene u programu te popodnevni dio programa Festivala počinje u 17, a ne u 16 sati, kako je to bilo proteklih godina. Mladifest se simultano prevodi na 18 jezika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije