Bosanska Posavina

Proslava patrona na Plehanu okupila oko 400 vjernika

Foto: KT
1/3
25.04.2022.
u 08:33

Vanjska proslava blagdana sv. Marka Evanđelista okupila je u nedjelju, 24. travnja u istoimenoj župi i samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini 400-tinjak Plehančana i njihovih prijatelja.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Franjo Dalibor Stjepanović, župnik župe Srca Marijina u Foči kod Dervente. Uz njega su, pored domaćeg župnika i gvardijana fra Ante Tomasa te fra Ivana Ćurića, suslavili: kancelar Vrhbosanske nadbiskupije i upravitelj župa Novo Selo i Kulina preč. Mladen Kalfić, kao i župnici okolnih župa: vlč. Ivan Tolj i vlč. Mato Mikičić. Posluživao je trajni đakon Banjolučke biskupije Marijan Krajinović. Slavlje je pjevanjem uveličao zbor Sv. Male Terezije iz župe Rođenja BDM u Kutjevu predvođen prof. Pilom Miškićem, piše Nedjelja.ba.

Biti svjedoci Uskrsloga

U prigodnoj homiliji fra Franjo Dalibor je ukazao na ono bitno što bi vjernici trebali ponijeti s ovoga slavlja – na Isusa koji po rukama svećenika dolazi na oltar, jer se u svojoj beskrajnoj velikoj ljubavi želi darovati svakom čovjeku. Aktualizirajući misna čitanja posvijestio je kako su kršćani pozvani Riječ Božju propovijedati svjedočeći je svojim životom.

„Naše je poslanje učiniti sve ljude Kristovim učenicima. Da bismo to mogli izvršiti moramo biti na izvorištu naše snage. Često smo izgubljeni, ne znamo što nam je u nekim okolnostima pravo činiti. A, Isus nam kaže da idemo u svoju Galileju, tamo gdje je počelo naše krštenje, obećava da će nas on, Uskrsli tamo čekati, ohrabriti nas, uputiti kako da budemo istinski svjedoci Evanđelja. Ovo je vaša Galileja. Molimo danas zagovor Sv. Marka da nas on prati, ali i da mi izvršimo zadaću koju nam upućuje, da budemo svjesni svoje vjere, da ga nasljedujemo svojim životnim primjerom. Dužni smo to Sv. Marku. Najbolji način da mu zahvalimo je da po njegovu primjeru usmjerimo svoj život i budemo vjerni svjedoci Isusova uskrsnuća te učinimo sve ljude njegovim učenicima“, neke su od poruka fra Franje Dalibora u prigodnoj homiliji.

Dani Sv. Marka

Vjersko-kulturna manifestacija Dani Sv. Marka, Evanđelista započela je u petak 22. travnja večernjim misnim slavljem koje je predvodio domaći gvardijan Tomas. Poslije mise predstavljena je knjiga Josip Dobroslav Božić – Izabrana djela,  koju je na 409 stranica pripremio Marko Matolić.

U subotu je poslije mise fra Anto otvorio prodajnu izložbu na kojoj je predstavljeno 18 umjetničkih slika nastalih na likovnoj koloniji na Plehanu i u Donjoj Tramošnici. Prikupljena sredstva od prodaje namijenjena su izgradnji Franjevačkog samostana na Plehanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije