Posušje

Pčelarstvo treba prerasti u profesionalnu djelatnost

28.10.2016.
u 08:00

I u Posušju se sustavno radi kroz strateške ciljeve na boljem korištenju svih prirodnih resursa.

U strategiji razvitka do 2014. godine to je zorno potvrđeno. Kamen, voda, sunce i sve drugo dar su prirode koji će pomoći donijeti plodove.

Tako i pčelarstvo ima izuzetne uvjete za razvitak, a još se smatra sporednom djelatnošću ili hobijem, kako neki tvrde.

No, od Podbile preko donjeg dijela posuškog kraja, preko Rakitna pa sve do Blidinja, pčelari rade u otežanim uvjetima i još s nedovoljnom potporom.

U Posušju uspješno djeluje pčelarska udruga pod nazivom “Iva” s više od pedeset pčelara i blizu tri tisuće košnica.

Neki imaju i po stotinu košnica, a brojni su i poznati Ćorići, Borasi, Budimiri, Filipovići i drugi.

- Važan čimbenik u pčelarskoj proizvodnji je klima koja posljednjih godina štetno oscilira i nepovoljno utječe na pčelarsku proizvodnju, ističu pčelari koji se nadaju nekim boljim vremenima i jačoj potpori općinskih službi i županijskih ministarstava kako bi se pčelarstvo dalje razvijalo i prerastalo postupno iz kategorije sporedne djelatnosti u glavnu ili profesionalnu.

- Razvoj pčelarstva posebno je bitan stoga što otvara potrebne mogućnosti razvoja sekundarnih djelatnosti u proizvodnji pčelinjih proizvoda i proizvoda na temeljima pčelarstva u sektoru zdravstvene preventive, kao i kozmetike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?