Skandalozno: Kako se troši proračunski novac

Petina bogatih u BiH prima novac iz fonda socijalne zaštite

'siromastvo'
Foto: ''
13.01.2014.
u 09:01

Milijuni maraka završe na "krivim" računima

Novac koji je namijenjen davanju najsiromašnijim stanovnicima BiH kroz obvezni program socijalne zaštite najvećim dijelom završi u džepovima onih koji uopće nisu siromašni.

Milijuni za bogate

Radi se o desecima mil. KM na godišnjoj razini, čime se svake godine zbog neprimjerene i nepravične raspodjele novca napravi izravna šteta proračunima entiteta, županije, i općine, ali i samim građanima kojima takva socijalna pomoć stvarno treba. Ministarstvo rada i socijalne skrbi Federacije BiH u najnovijoj studiji pod nazivom “Proračunske novčane naknade za socijalnu zaštitu u BiH - Što funkcionira, a što ne” tvrdi kako socijalna zaštita u FBiH nije najbolje usmjerena prema siromašnima. U studiji Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi izražava zabrinutost što veliki dio novčanih sredstava iz socijalne zaštite ide na račun najbogatije petine. “To je prilično loš rezultat za vrstu pomoći kod koje se podrazumijeva proces ciljanja, i to znači da se proračunska sredstva ovdje rasipaju”, stoji u zaključku spomenutog ministarstva. Bolje ciljanje bi po njima omogućilo da oni koji su zaista siromašni dobivaju više, a time bi se stvorile mogućnosti za uštedu proračunskih sredstava jer kod ove vrste socijalne zaštite, prema podacima koje smo dosad vidjeli, postoji značajan rizik za nepovoljan proračunski scenarij.     

Kompletan članak s grafikom i svim ostalim podacima pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije